Je eigen huis bouwen is een geweldig proces, maar het kan ook stressvol zijn voor beginnelingen. Daarom is het belangrijk dat je alles goed op een rijtje hebt. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden bij het bouwen van een huis.
Waar moet je op letten bij het bouwen van een nieuw huis? Hier zijn 10 tips die je kunnen helpen je voor te bereiden, en met vertrouwen je woning avontuur in te gaan.
1. Zorg voor een duidelijk plan
De absoluut belangrijkste stap die je kunt nemen is een plan klaar hebben liggen. Maar planning is meer dan alleen blauwdrukken en bouwaanvragen. Het betekent een beslissing nemen over realistische tijdschema’s, het juiste budget en de juiste bouwer (beide punten die we verderop uitvoeriger bespreken). Maar het betekent ook de eigenlijke fysieke oriëntatie van je huis plannen. Denk ook goed na over wat voor materialen er gebruikt worden, zoals vuren latten bijvoorbeeld.
Vooruit plannen kan je helpen om te beslissen waar je huis precies op je kavel moet staan, hoe het georiënteerd moet worden en welke uitdagingen je kunt tegenkomen door de grootte of afmetingen van je kavel. Het kan je helpen deze uitdagingen de baas te worden voor ze problemen worden.
2. Doe je onderzoek
Om goed te plannen moet je de tijd nemen om alle factoren te onderzoeken die bij het bouwen van je eigen huis een rol spelen. Dit begint met de plaats waar je wilt bouwen. Voordat je een kavel koopt, moet je onderzoek doen naar de buitenwijk waarin je wilt bouwen. Informeer naar plaatselijke scholen, diensten en voorzieningen. Kijk naar trends in de huizenprijzen in de buurt, en probeer wat te weten te komen over de ontwikkelingsprocessen van de plaatselijke gemeente.
Dit kan overweldigend klinken, maar het kiezen van de juiste bouwer kan veel van de onderzoekslast verlichten.
3. Kies de juiste bouwer
Dat brengt ons bij onze volgende tip: kies de juiste bouwer voor het bouwen van je droomhuis. Welke bouwer voor jou de juiste is, hangt af van een aantal factoren, waaronder:
- De woningontwerpen
- Het gebied waarin je bouwt
- Je budget
- Je verwachtingen op het gebied van service
Als je bouwers onderzoekt, let dan goed op hun reputatie. Bekijk de huizen die ze in het verleden gebouwd hebben om te zien of ze aan je behoeften en verwachtingen voldoen. Lees online reviews en controleer hun vergunning/accreditatie.
4. Kies een ontwerp waar je mee kunt groeien
Als je je bouwer gekozen hebt, is het tijd om een huis ontwerp te kiezen. Bekijk grondig alle ontwerpen van je gekozen bouwer. Je moet er zeker van zijn dat het ontwerp bij je bouwblok past, maar ook dat het aan je behoeften voldoet, zowel nu als in de toekomst. Dit betekent dat je zeker moet zijn dat er genoeg slaapkamers, badkamers en woonruimten zijn voor je gezin, en dat er ruimte is voor het geval dat gezin groeit. Het is een lastige zaak om je eigen huis te ontwerpen, maar als je mooie woningontwerpen hebt om uit te kiezen helpt dat je een ontwerp te kiezen dat nu, en over jaren, werkt.
5. Zorg ervoor dat je goed budgetteert
Je budget kennen zorgt ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Vergeet niet dat je waarschijnlijk rekening moet houden met kosten als zegelrecht, plannings- en goedkeuringskosten, afwikkelingskosten en andere bijkomende kosten. Het is beslist beter te ruim te begroten dan te weinig.
Eén factor die je budget sterk kan beïnvloeden is een bouwer die niet transparant is over zijn kosten. Het is belangrijk dat een bedrijf volledig open is over alle kosten die bij het bouwen van je huis komen kijken.
6. Begrijp wat inbegrepen is
Als je je budget op orde hebt, is het van vitaal belang te begrijpen wat dat budget werkelijk omvat. Sommige bouwers rekenen geen voorzieningen mee waarvan je zou denken dat ze bij het bouwen van een huis horen. Daarom moet je goed begrijpen wat in de prijs van je bouwer inbegrepen is.
7. Zorg dat je financiering in orde is
Je financiering op orde krijgen is van cruciaal belang. Hoewel je misschien weet wat je voorgenomen budget is, kunnen je plannen in de war geschopt worden als je geldschieter het er niet mee eens is.
Je zult ook iets moeten begrijpen van bouw- en constructie leningen. Ze werken anders dan standaard woonleningen, met fondsen die in fasen worden vrijgegeven in plaats van in een forfaitair bedrag bij de afrekening. Als je je huislening gesorteerd hebt, kunnen die fasen tijdig en efficiënt doorlopen worden, en kun je er zeker van zijn dat je bouwproject het geld krijgt dat het nodig heeft om je droomhuis tot bloei te brengen.
Je moet ook begrijpen welke hulp beschikbaar is voor de financiering van je huis.
8. Houd de communicatielijnen open
Tijdens al deze stadia zul je met je bouwer willen blijven communiceren. Schrijf alle vragen die tijdens het proces in je opkomen op, en wees niet verlegen om ze te stellen.
9. Begin zo snel als je kunt!
Van planning, tot budgettering, tot onderzoek tot het kiezen van de juiste bouwer, er is veel te doen om je nieuw te bouwen huis werkelijkheid te laten worden. Hoe eerder je begint, hoe eerder je in een op maat gebouwd huis trekt. Je kunt met je planning en onderzoek beginnen terwijl je je voorschot nog aan het sparen bent.
10. Laat een goede onafhankelijke inspecteur komen
Een inspecteur zal ervoor zorgen dat alle materialen (zoals een U profiel staal bijvoorbeeld) en werkwijzen die bij de bouw van je huis gebruikt worden aan alle vitale codes en richtlijnen voldoen. Dit zorgt ervoor dat er minder snel iets fout kan gaan.