Zou het niet heerlijk zijn om vrienden te ontvangen voor een etentje en dan te horen dat je Gordon Ramsay de loef afsteekt? Niet velen van ons hebben de tijd of, laten we eerlijk zijn, de vaardigheden om een echt flitsend etentje voor elkaar te krijgen…of toch wel?
Je zou verbaasd zijn, dat met een paar kneepjes van het vak allerlei wonderen kunnen worden verricht met je err..manna.
Hier zijn onze top 10 ideeën om het beste uit je talenten te halen:
1. Weersta de verleiding
…om een of ander exotisch Japans gerecht te koken waarvan je niet eens zeker weet hoe je het uitspreekt en dat je nog nooit onder ogen had gekregen tot je vijf minuten geleden Google opende. Kook iets waar je vertrouwen in hebt. Probeer niet voor de eerste keer een recept uit. Je kan natuurlijk ook gewoon gezellig gaan gourmetten en een gourmetschotel bestellen.
2. Houd je evenwicht
Vermijd bij het plannen van je menu te veel zware gerechten en denk na over hoe ze samengaan. Zou je zin hebben in quiche, gevolgd door taart?! Misschien wil je ook een thema kiezen, zoals Italiaans of Spaans eten.
3. Vermijd onaangename verrassingen
Informeer van tevoren of er iets is dat ze niet kunnen eten en maak minstens twee van de gangen voor iedereen geschikt om je werk te besparen.
4. Plan je tijd
Maak een tijdsplanning en bedenk welke oven/hobbyruimte je nodig zult hebben. Als je voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerechten en pudding allemaal tijd in de oven nodig hebben wordt het lastig.
5. Ontspan
Vermijd alles wat je te lang in de keuken zal houden. Je wilt niet dat er enorme gaten vallen tussen de gangen en dat je dan opgewonden uit de keuken komt, onder het eten zit en het halve gesprek gemist hebt.
6. Ga voor het seizoen
Probeer eens een eenvoudig gerecht dat seizoensgebonden ingrediënten tot hun recht laat komen, zoals deze tomaat & basilicum granita in de zomer. Je krijgt punten voor je afstemming op de seizoenen en je gebruikt producten wanneer ze het lekkerst zijn.
7. Bereid van tevoren voor
Vermijd een flap op het laatste moment door minstens één gang, van begin tot eind, op je gemak en van tevoren te koken. Als je iets ingewikkelds wilt doen, is dat zeker het te kiezen gerecht. Je zult verbaasd zijn over sommige gerechten die vooruit gemaakt kunnen worden. Overweeg elke gang en bedenk welke stukjes je van tevoren kunt doen.
8. Pro-koken
Er zijn bepaalde gerechten die ‘pro’ schreeuwen die niet zo moeilijk zijn als je zou denken. Een soufflé bijvoorbeeld, hoeft niet moeilijk te zijn.
9. Is het zelfgemaakt?
Je gasten zullen niet verwachten dat je de kleine extra’s zelf gemaakt hebt. Kaasrietjes, gekruide noten, ijs of chocoladetruffels zijn heel gemakkelijk te maken en kunnen van tevoren gedaan worden. We suggereren niet dat je ze allemaal maakt, maar als je maar één van deze aan je broodbeleg toevoegt, kun je garanderen dat de mensen onder de indruk zullen zijn.
10. Gourmet is altijd goed
Met gourmetten kan je bijna nooit fout zitten, omdat je dan verschillende hapjes kunt klaarmaken en gourmet recepten kunt uitkiezen.