Wij weten dat, als je geïnteresseerd bent in de wereld van gastronomie en gastvrijheid, het openen van een restaurant een belangrijke uitdaging is. Er zijn genoeg ideeën voor het openen van een restaurant, maar helaas overleeft een groot aantal van de restaurants het eerste jaar niet.
Vandaag wil ik graag 19 tips met je delen om een vlotte start te verzekeren. Deze zul je nodig hebben om het project te laten slagen en in de loop van de tijd ook duurzaam te zijn!
Ben jij er klaar voor?
1. Bestudeer de markt goed
Net als bij elk ander bedrijf moet je naar de markt kijken om te weten wat de voorkeuren en de sympathieën van de klanten in jouw regio zijn. Onthoud dat je restaurant voldoende bezocht moet worden om succesvol te kunnen zijn.
2. Definieer het concept en de stijl
Voordat je een restaurant begint, moet je absoluut duidelijk voor ogen hebben wat voor soort restaurant je gaat openen en wat de stijl ervan zal zijn. Probeer voor een concept te kiezen, dat jou identificeert of iets dat je leuk vindt en je onderscheidt van andere restaurants. Natuurlijk moet je rekening houden met het soort klanten, dat je voor je bedrijf probeert aan te trekken. Het ontwerp is natuurlijk helemaal gratis, zolang het maar bij jouw concept past. Het belangrijkste is om iets te hebben waarmee je anders en speciaal bent.
3. Begin met een klein menu
Als je een nieuw restaurant opent, is het raadzaam om te beginnen met een kleine menukaart, zodat jouw restaurant zich niet alleen in die gerechten kan specialiseren, maar ook om de operationele kosten te verlagen. Later, wanneer je restaurant begint te groeien, kun je nieuwe gerechten toevoegen om variatie te creëren, maar je moet wel altijd proberen om hetzelfde soort menu te behouden omdat jouw klanten zullen onthouden wat voor soort eten je aanbiedt. Als je dit drastisch verandert, kun je klanten verliezen.
4. Bestudeer jouw concurrentie
Voordat je een restaurant opent, moet je alle mogelijke restaurants bij je in de buurt een keertje bezoeken, omdat je dan weet wie jouw concurrenten zijn.
Door dit te doen, kun je:
- hun sterke en zwakke punten identificeren. (Om met hen te kunnen concurreren)
- hun successen en mislukkingen bestuderen (om van hen te kunnen leren)
- naar de voorkeuren van de klant kijken (om ze in jouw restaurant te implementeren)
5. Identificeer jouw beoogde klant
Een ander belangrijk onderdeel is om duidelijk te definiëren welk type klant je probeert aan te trekken. Door dit te doen, kun je hun kenmerken analyseren en jouw bedrijf en strategieën op dat type klant afstemmen.
Bijvoorbeeld:
- Eet jouw doelgroep snel? Vindt jouw doelgroep het leuk om tijdens het eten de tijd te nemen?
- Is jouw doelgroep bereid om enige afstand naar jouw restaurant af te leggen?
- Hoeveel geld is jouw doelgroep bereid om voor een goede maaltijd te betalen?
- Wanneer jouw doelgroep overdag beschikbaar? En gedurende de maand?
6. Werk voor je concurrentie
Als dit je eerste ervaring in de restaurantwereld is, is het ook een goed idee om in een restaurant te gaan werken. (Dit betekent werken voor de concurrentie)
Het hebben van een restaurant is iets dat veel werk en discipline vereist. Door bij een ander restaurant te werken, weet je ook welke dingen er het meest toe doen en welke strategieën en systemen worden gebruikt om de algehele kwaliteit te verbeteren.
Iemand hebben die eerder in restaurants heeft gewerkt (vooral met je concurrentie) is een goed alternatief, maar niets is beter dan jezelf het hele restaurantavontuur laten ervaren.
7. Vermijd lage prijzen
Aarzel niet bij het bepalen van je prijzen als je een iets hogere prijs wilt instellen. Reken de juiste prijs voor gerechten gebaseerd op productiekosten, distributie, opslag, enz. zodat de verkoopopbrengst minstens tweemaal deze kosten zijn.
Mensen zijn echt bereid om royaal te betalen voor eten, zolang het maar een goede smaak, een mooie presentatie, een uitstekende hygiëne en een goede service heeft. Zolang jouw eten deze kenmerken heeft, zullen je klanten altijd voor jou kiezen, zelfs als jouw concurrentie dezelfde ingrediënten tegen lagere prijzen aanbiedt. Het draait allemaal om de kwaliteit en de beleving!
8. Goede locatie
Een goede locatie is voor een restaurant een fundamentele factor, daarom moet je de tijd nemen bij het kiezen van een locatie. Een centrale locatie heeft als voordeel dat je zichtbaar en dichtbij een groot aantal mogelijke klanten bent, maar de hoge kosten voor de locatie en de nabijheid van je concurrenten kunnen een groot nadeel zijn. Het kiezen van een minder centrische locatie heeft het tegenovergestelde effect. Je bent verder van je concurrentie weg en hebt lagere kosten, maar dan ben je niet zo zichtbaar voor klanten als op een centrale plek. Met goede advertenties hoeft dit echter geen probleem te zijn.
9. Ruimte
Naast het eetgedeelte waar jouw klanten zich op hun gemak moeten voelen, moet je niet vergeten dat het restaurant een behoorlijke ruimte voor de keuken nodig heeft om voldoende mobiliteit te hebben om efficiënt te zijn en om ongelukken te voorkomen. Bovendien heeft het opbergen van de benodigdheden ook ruimte nodig. Dit betekent niet dat je een enorme ruimte nodig hebt om een restaurant te hebben. Houd rekening met de ruimtebeperkingen en maak je keuzes dienovereenkomstig. Jouw doel is altijd om het efficiënt, comfortabel en aangenaam te houden.
10. Parkeren
Als je eenmaal de locatie van jouw restaurant hebt gekozen, moet je natuurlijk niet vergeten dat er voldoende parkeerplaatsen moeten zijn om het verwachte aantal klanten met voertuigen te ontvangen. Voor sommige locaties is parkeergelegenheid niet nodig, aangezien er al een aantal parkeerplaatsen in de buurt of in de buurt van de locatie zijn.
11. Verminder investeringen
Zoals in elk bedrijf, moet je bij het openen van een restaurant altijd proberen om de investeringen te verminderen, maar zonder in te boeten aan de algehele kwaliteit.
Enkele opties om de investeringen te verminderen zijn de volgende:
- Verminder de aankleding van je restaurant (zonder te ver te gaan)
- Huur de apparatuur en/of meubels, die je nodig hebt
- Maak een deal met een provider in ruil voor advertenties
12. Bespaar niet op je uitgaven
Wanneer je in de creatie van een restaurant investeert, mag je niet op een extreme manier op voorraden, variëteit, design en meubels bezuinigen. Koop bijvoorbeeld geen ongemakkelijke tweedehands stoelen, het is beter om wat meer uit te geven en mooie kwaliteitsstoelen te kopen. Bespaar ook niet op horeca keuken apparatuur, maar koop goede kwaliteit. Daar doe je uiteindelijk veel langer mee, waardoor je niet zo snel weer nieuw apparatuur moet hoeft te kopen.
13. Kwaliteitsproducten
Als je kwaliteitsproducten wilt verkopen, heb je kwaliteitsbenodigdheden nodig. Zo simpel is het. Gebruik altijd verse producten. In sommige gevallen, zoals vis of zeevruchten, moeten op dezelfde dag worden gekocht dat ze worden gebruikt. (En natuurlijk ervoor zorgen dat het product dat je koopt inderdaad vers is)
Ook moet je je leveranciers zorgvuldig selecteren. Je hebt niet alleen betrouwbare leveranciers nodig, maar het is ook altijd een goed idee om meerdere leveranciers te hebben om een gebrek aan producten te vermijden als gevolg van een gebeurtenis of om te voorkomen dat je gedwongen wordt om niet-verse producten te kopen.
14. Plan je budget zorgvuldig
Als het over restaurants gaat, zijn er meestal veel verborgen kosten. Dit zorgt er vaak voor dat je op het aanvankelijke budget te kort komt. Neem de tijd, plan je budget zorgvuldig om rekening te houden met de kosten en stel, indien mogelijk, een klein noodfonds in om een mogelijke gebeurtenis of kosten te kunnen betalen waar je geen rekening mee had gehouden.
15. Hygiëne


Een andere fundamentele factor voor het succes van een restaurant is hygiëne. Je restaurant is misschien klein of het heeft niet al te veel decoratie, maar als je een goed product, een goede service en vooral een uitstekende hygiëne aanbiedt, is de kans groot dat het in de restaurantsector zal slagen.
Hygiëne moet een bijna obsessieve opdracht zijn. De vloeren, de de hal, de toiletten, de keuken, het personeel en de uniformen moeten pico bello in orde zijn. (Een goede presentatie, verzorgd haar, schone korte nagels, een onberispelijk schort, etc.)
16. Kies de juiste kok
Een ander belangrijk onderdeel van de oprichting van een restaurant is het kiezen van de kok. Deze persoon moet niet alleen smakelijke gerechten kunnen bereiden, maar ook de flexibiliteit hebben om zich aan te kunnen passen aan het soort menu dat jij voor jouw restaurant wilt. Als de kok je bijvoorbeeld vertelt dat hij in luxe restaurants heeft gewerkt en dat hij niet bereid is zijn stijlen of recepten te veranderen om zich aan jouw menu aan te passen, moet je meteen naar een andere kok op zoek gaan.
17. Creëer een hype
Dit is een goede en klassieke marketingstrategie. Creëer verwachtingen van je toekomstige klanten door flyers te ontwerpen, een tv/radio-advertentiedienst in te huren, jouw bedrijf via sociale media te promoten of door vrienden en familieleden uit te nodigen om naar de opening te komen. Het doel is om een verwachting voor het eten, de ambiance en de esthetiek van je nieuwe restaurant te creëren.
18. Neem gepassioneerd personeel aan
Klantenservice is een andere belangrijke factor, die bepaalt of een restaurant een groot succes of een nare mislukking wordt. Je moet al je personeel trainen om een vriendelijke en gedienstige houding naar je klanten te hebben, een goede presentatie te houden, een perfecte persoonlijke hygiëne en natuurlijk om je klanten hoffelijk aan te spreken. (Het is echt belangrijk om ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ te zeggen) Daarom is het de moeite waard om een strenge selectieprocedure te houden en mensen in dienst te nemen, die echt gemotiveerd zijn om in een restaurant te werken.
19. Geduld en toewijding
Het opzetten en het beheren van een restaurant is geen gemakkelijke taak. Naar schatting sluit ongeveer een derde deel van de nieuwe restaurants vóór het eerste jaar haar deuren. Er wordt ook geschat dat een restaurant vanaf de zesde maand pas winst begint te maken.
Je moet er ook rekening mee houden dat het werkschema in een restaurant ‘s morgens vroeg begint om benodigdheden te kopen. Het gaat verder met de bereiding van de gerechten, die tijdens de lunch worden geserveerd. Dan wordt dit proces met het diner herhaald, eindigend ‘s avonds laat met een grondige schoonmaak, zodat alles klaar staat voor de volgende dag.
Daarnaast werken restaurants elke of bijna elke dag van de week, zelfs op feestdagen, aangezien deze dagen een groter aantal klanten trekken.
Nogmaals, het opzetten en het beheren van een restaurant is geen gemakkelijke taak, maar met passie, geduld, toewijding en doorzettingsvermogen om de moeilijkheden, die kunnen ontstaan op te lossen, zal het je, economisch, sociaal en spiritueel grote voordelen opleveren.