De horecasector is voor nieuwe bedrijven één van de populairste bedrijfstakken en elk jaar worden er duizenden nieuwe startups gelanceerd in de hoop om het in deze sector te kunnen gaan maken.
De horeca kan mensen met goede ideeΓ«n de kans bieden om te floreren. Maar hoe innovatief je aanpak ook is, niemand kan het zich veroorloven om een nieuw horecabedrijf te starten zonder aandacht te besteden aan de basisprincipes. Of je nu een pop-uprestaurant opzet, een nieuw hotel overneemt of een geheel nieuw type horecaconcept creΓ«ert, hier zijn de belangrijkste factoren waarmee je echt rekening moet houden.
1. Zorg voor de juiste structuur
Het opzetten van een bedrijf brengt in een vroeg stadium al een aantal belangrijke beslissingen met zich mee en weinig zijn belangrijker dan het beslissen over de structuur, die je gaat gebruiken. Of je nu kiest voor een naamloze vennootschap, een maatschap of een andere zakelijke opzet, elk type structuur heeft zijn eigen regels voor de belasting en voor het nemen van de winst. Het is een goed idee om voordat je begint de voor- en nadelen van alle mogelijke structuren met een deskundig adviseur te bespreken.
2. Regel je investering
Elk nieuw bedrijf vereist een initiΓ«le investering en horecaondernemingen zijn hierop geen uitzondering. Je moet niet alleen denken aan de huur, maar ook aan apparatuur voor in de keuken zoals een grote diepvries voor horeca.
Er zijn een aantal mogelijke financieringsbronnen voor je bedrijf, waaronder persoonlijke spaargelden, leningen van financiΓ«le instellingen of externe investeerders. Als het gaat om het aantrekken van een financiering van derden, is het belangrijk om de voorwaarden van de financiering volledig en gedetailleerd te beschrijven. Als je dit doet, zorg je ervoor dat de relatie tussen jou en jouw investeerder soepel verloopt naarmate het bedrijf zich ontwikkelt.
3. Plan je technologiestrategieΓ«n
Tegenwoordig is elk nieuw horecabedrijf sterk afhankelijk van technologie en social media om het te kunnen laten groeien. Of je nu een hotel hebt of een restaurant runt, je moet een volledig ontwikkelde strategie hebben, die je helpt om jouw merk te positioneren om optimaal te kunnen profiteren van de mogelijkheden, die de moderne marketingtechnologie biedt. Van beoordelingssites tot online hospitality-deals, je moet jouw aanwezigheid maximaliseren en jouw publiek een boost geven. Een goed geplande social-mediastrategie voor de lancering kan je een goede start bieden. Gezien het belang van cyberbeveiliging, moet je ook zorgen voor een effectief beleid voor gegevensbescherming om de gegevens van je klanten te beschermen.
4. Neem de tijd voor branding
Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening moet houden wanneer je de branding van je nieuwe horecabedrijf overweegt. Het eerste dat je in gedachten moet houden, is het belang om niet per ongeluk de merkrechten van andere organisaties te schenden, wanneer je jouw logo’s of namen samenstelt. Evenzo moet je je branding zo snel mogelijk registreren om te voorkomen dat anderen het stelen. Neem de tijd om de branding goed te regelen, aangezien de horeca zo competitief is dat niet originele of verouderde branding gemakkelijk door potentiΓ«le klanten over het hoofd kan worden gezien.
5. Vastgoed en licenties
In veel opzichten zijn het vinden van de beste locatie voor je horecaonderneming en het inrichten ervan de eenvoudigste onderdelen. Zorg ervoor dat je lanceringsplan je voldoende tijd geeft om het licentieproces te doorlopen, waarvoor je mogelijk drank- of muzieklicenties moet aanvragen en geef jezelf de tijd om te onderhandelen over de noodzakelijke huur- of leaseovereenkomsten.
6. Personeel
Het vinden van werknemers in de horeca is niet zo moeilijk als in sommige bedrijfstakken omdat ze meestal voor korte tijd in dienst zijn en je meestal ook weer vrij snel geschoold personeel kunt vinden. Je moet natuurlijk nog steeds de tijd en de moeite nemen om alle potentiΓ«le werknemers volledig te interviewen. Je mag natuurlijk niet vergeten dat je personeel het visitekaartje van je restaurant zal zijn. Daarnaast heb je een doordacht personeelsplan nodig, inclusief het opstellen van de arbeidsovereenkomsten.
7. Contracten en partners
Als onderdeel van je nieuwe onderneming zul je met veel verschillende partners, waaronder een reeks leveranciers, te maken krijgen. Het is dus een goed idee om de voorwaarden van jullie relatie meteen aan het begin vast te leggen, zodat je daar later geen problemen mee kunt krijgen.
8. Plan voor groei
Het kan verleidelijk zijn om al je energie in het plannen van de lancering van je bedrijf te steken, maar in veel opzichten begint het harde werk pas echt daarna. Veel horecabedrijven falen omdat ze niet flexibel of schaalbaar genoeg zijn om nieuwe kansen te benutten, wanneer die zich voordoen. Zorg ervoor dat jouw bedrijfsplan ook perspectief heeft voor de langetermijn, zodat je goed gepositioneerd bent om te groeien of om toekomstige uitdagingen aan te gaan.
Het opzetten van een horecabedrijf kan een ongelooflijk lonende prestatie zijn en hoewel er veel uitdagingen moeten worden overwonnen om je bedrijf succesvol te maken, heb je meer kans om te slagen als je de tijd neemt om jouw strategie volledig te plannen.