Het installeren van een nieuwe omheining voor je huis kan niet alleen het uiterlijk van je tuin veranderen, maar kan je ook meer veiligheid en privacy bieden. Zo geniet jeΒ niet alleenΒ van eenΒ tuin,Β die volledig naar je smaak is afgewerkt,Β maar verhoogΒ jeΒ ookΒ nog eens deΒ waarde van je woning. Het is echter niet ongebruikelijk dat huiseigenaren, vooral voor degenen die niet bekend zijn met de basisprincipes van een tuinhek, hierbij fouten maken.
Wanneer je een nieuwe tuinhek installeert, moet je dat natuurlijk meteen goed doen. Als dat niet het geval is, zul je merken dat je uiteindelijk voor hogere kosten komt te staan. In dit artikel geven we je vijf tips om de beste schutting te plaatsen.
1. Controleer of er een bouwvergunning nodig is
Wil je een schutting plaatsen? Dan moet je ervoor zorgen dat je over de juiste bouwvergunningen beschikt om de door jou gewenste omheining te mogen bouwen. Nederland heeft wettelijke regels opgesteld voor het afschermen van eigendommen en als je deze niet nakomt, kun je in een juridische kwestie terechtkomen. Tenzij plaatselijk andere regels gelden, mag een muur, schutting of tuinscherm aan de achterzijde twee meter hoog zijn en aan de voorzijde één meter. De maximale hoogte van één meter geldt ook voor de zijtuin als deze aan de openbare weg grenst. Als je van deze hoogten wilt afwijken is een omgevingsvergunning nodig.
2. Onderzoek systemen voor de palen van een tuinhek
Waarschijnlijk is dit, als het gaat om het vermijden van kostbare fouten, de belangrijkste factor. Zorg ervoor dat je alle opties onderzoekt!
De afrasteringspaal die je kiest, heeft zowel op de korte termijn als op de lange termijn een enorme impact op de kosten. Je moet rekening houden met de kosten voor het materiaal, de installatie, het onderhoud, de gemiddelde levensduur en de duurzaamheid. Van hieruit kun je beslissen over de meest kosteneffectieve optie voor jouw vereisten.
Er zijn drie hoofdsoorten afrasteringspalen: hout, beton en staal. Maar wat zijn de voor- en nadelen van die drie? En hoeveel zullen ze je kosten om te kopen, te installeren en te onderhouden?
3. Plan je tuinhek grondig
De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat je niet te veel materiaal koopt, is door de omheining vanaf het begin goed te plannen en op te meten.
Zodra je jouw eigendomsgrenzen hebt verkend, weet je precies waar jouw eigendom begint en eindigt. Vanaf hier moet je je grenzen beoordelen en zoeken naar eventuele obstakels en nutsleidingen. Mogelijk moet je rond/achter bomen plannen, terwijl je er ook voor zorgt dat je geen ondergrondse nutsvoorzieningen zoals gas-, elektriciteits- of kabelleidingen beschadigt. Dit kan ook kostbaar zijn!
Om je tuinhek op te meten, markeer je de hoeken met een paal en gebruik je vervolgens een touw om de gehele lengte van je omheining af te meten.
Door je tuinhek vanaf het begin goed op te meten, kun je voorkomen dat je te veel geld uitgeeft aan materialen en kun je tegelijkertijd jouw mogelijkheden voor een op maat gemaakte afrastering verkennen.
4. Gebruik gegalvaniseerde spijkers om roesten te voorkomen
Kies bij de aanschaf van de materialen, die nodig zijn om je nieuwe hekwerk te installeren, voor gegalvaniseerde spijkers. Zo niet, dan zul je merken dat de spijkers veel sneller zullen gaan roesten dan je zou verwachten, waardoor er vlekken op je schutting achterblijven en de levensduur wordt verkort.
5. Verken je eigendomsgrenzen
Als je een oud hekwerk wilt vervangen, heb je hoogstwaarschijnlijk al de juiste grenzen voor je eigendom. Het is echter altijd verstandig om, voordat je met de werkzaamheden begint, te controleren of je niet op het land van je buren bouwt.
Dit kan niet alleen de relatie met de buren schaden, maar kan ook betekenen dat je je omheining opnieuw moet plaatsen en dat je voor de eventuele schade aan de tuin van de buren moet betalen. Een gemakkelijk te vermijden uitgave, die vaker voorkomt dan je denkt.
Conclusie
Tuinhekken zijn er in vele soorten en maten, dus overhaast het project voor de tuinhek niet. Het is belangrijk dat je voor een tuinafscheiding kiest, die past bij jouw tuin en smaak, want je moet er nog jaren tegenaan kijken. Neem de tijd, doe wat onderzoek en praat zelfs met een expert in deze branche zoals wij.