Als de wolken zich samenpakken boven je tuin en een donderslag een dreigende regenbui aankondigt, kan het een heel gedoe zijn om tuinmeubelkussens te verwijderen. Zeker als regenbuien in de zomer vaak voorkomen en je de kussens voortdurend in de gaten moet houden.
Tegenwoordig kun je tuinmeubelkussens van Suns kopen die op de markt worden gebracht als waterafstotend en schimmelwerend. Maar dit betekent niet dat je ze altijd buiten kunt laten liggen. Niet voor een storm en niet in de winter.
Lees verder om erachter te komen of je je tuinkussens buiten kunt laten liggen en hoe lang.
Zijn tuinkussens waterdicht?
Tuinmeubelkussens kunnen douche bestendig, waterbestendig, waterafstotend of waterdicht zijn, afhankelijk van de hoes en wat erin zit. Tenzij je deze termen in de productbeschrijving leest, kun je er veilig van uitgaan dat tuinkussens niet tegen regenbuien of stortbuien kunnen!
- Douche bestendige tuinkussens zijn bestand tegen af en toe een lente miezer of een zomerbui. Je hoeft ze niet weg te stoppen bij het minste regenbuitje. Maar hevige regen zal ze doorweken en ze veranderen in een broedplaats voor schimmel. Het kan ze na verloop van tijd ook vervagen en beschadigen.
- Waterbestendige buitenkussens zijn vergelijkbaar met douchebestendige kussens in die zin dat ze bestand zijn tegen korte blootstelling aan lichte regen. Daarna moeten ze gelucht worden, anders kan er schimmel op groeien. Je moet het water eruit schudden voordat je ze op een warme plek legt.
- Waterafstotende buitenkussens hebben een coating aan het oppervlak die water op afstand kan houden. Producten van goede kwaliteit zijn beter bestand tegen water dan de douchebestendige en waterafstotende varianten waar we het over hadden. Verwacht echter niet dat ze er op hun best uit blijven zien. Ze kunnen gaan schimmelen na herhaalde blootstelling aan water en moeten worden schoongemaakt en gedroogd – hoe eerder, hoe beter.
- Waterdichte kussens voor buiten zijn je beste keuze als je in een regenachtig klimaat woont of een zithoek dicht bij een zwembad hebt. Niet alle waterdichte kussens zijn echter hetzelfde – er kunnen grote verschillen zijn in kwaliteit en duurzaamheid. Als je waterdichte buitenkussens de hele tijd in de regen laat liggen, zullen ze op den duur beschadigen.
In de regel zijn budget buitenkussens het minst bestand tegen weersinvloeden. Meestal zijn ze niet eens douche bestendig. Denk dus goed na voor je ze in de regen laat liggen!
Wat beschadigt tuinkussens?
Kussens van tuinmeubelen worden vaak constant aangevallen door UV-straling, regen en vocht, gemorste vloeistof, spatten uit het zwembad, extreme temperaturen en beestjes. Dit alles kan ze beschadigen.
UV-stralen
UV-straling kan kussens van buitenmeubilair doen verkleuren, waardoor de bekleding na verloop van tijd beschadigd raakt. Je wilt je buitenkussens niet in de zon laten liggen, anders zien ze er uitgewassen uit. Plaats je tuinmeubelen onder een parasol, terras, prieel of andere structuur die schaduw biedt.
Regen en vocht
Regen en vocht kunnen tuinkussens beschadigen en ze veranderen in een broedplaats voor schimmels en zwammen. Naast het verbleken van de stof kan vocht ook de elasticiteit en het comfort van het schuim of de vulling aantasten. Het kan er ook voor zorgen dat kussens gaan ruiken waar je niet op wilt zitten.
Extreme temperaturen
Intense hitte en vriestemperaturen eisen hun tol op blootgestelde tuinkussens. De schade treedt misschien niet meteen op, maar na verloop van tijd kun je scheuren en verkleuring opmerken. Zelfs als de kou de hoogwaardige stoffen niet beschadigt, kan het schuim of de vulling binnenin er toch onder lijden.
Beestjes
Ratten, muizen, konijnen, eekhoorns, kikkers en vleermuizen – deze tuinbeestjes laten zich meestal niet zien als je in de buurt bent, maar ‘s nachts kunnen ze je buitenkussens hun thuis noemen. Beestjes zijn vooral een probleem als je je tuinmeubelen buiten laat staan in de koudere seizoenen. Ze kunnen zich zelfs ingraven in grote kussens.
Welke tuinkussens gaan langer mee buiten?
De overtrekken van acryl en olefin bieden doorgaans meer bescherming voor tuinkussens voor buiten dan de goedkopere polyester stoffen. Ze zijn beter bestand tegen water en vocht en kunnen ook beter tegen andere soorten schade.
- Polyester kussenstoffen zijn meestal het goedkoopst – ze bieden de slechtste bescherming. De stoffen die worden verkocht als waterafstotend of waterdicht hebben meestal een chemische afwerking die niet gezond is. Het kan tegen je huid schuren als je een korte broek of rok draagt. Kinderen en huisdieren kunnen er ook mee in contact komen.
- Kussenstoffen van acryl zijn goed bestand tegen UV-straling – ze vervagen niet zo snel als andere materialen, waardoor ze een veilige keuze zijn voor zonnige gebieden.
- Olefin stoffen voor kussens zijn duurzaam en vlekbestendig, en producten van hogere kwaliteit bieden ook een goede UV-bescherming. Deze zijn echter niet de goedkoopste.
Uiteindelijk bepaalt niet alleen de stof hoe goed het kussen tegen een regenbui kan, maar ook de vulling. Schuim van hoge kwaliteit met open poriΓ«n laat het water snel opdrogen.
Andere vullingen daarentegen kunnen vocht vasthouden waardoor je het kussen uit de hoes moet halen, moet schudden en buiten moet hangen om te drogen.
Tips als je je tuinkussens buiten laat liggen
Als je je tuinkussens altijd buiten wilt laten liggen, of je laat ze per ongeluk buiten liggen tijdens een storm, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen om ze er beter uit te laten zien en langer mee te laten gaan. Je kunt ze waterdicht maken, drogen, vaker wassen en snelle opbergoplossingen overwegen.
- Maak ze waterdicht als ze geen ingebouwde bescherming tegen het weer hebben. Hiervoor kun je speciale waterafstotende sprays gebruiken, of lijnzaadolie. Breng ze alleen aan op de hoezen.
- Schud het water eruit en hang ze te drogen als ze nat zijn. Als je ze op de stoelen laat zitten, kunnen de meubels beschadigd raken en kan er schimmel ontstaan.
- Was ze vaker om schimmel, zwammen en nare geurtjes te voorkomen.
- Vervang de hoezen om de paar jaar. Als de hoezen er slecht uit beginnen te zien, controleer dan de vulling voordat je de kussens weggooit. De vulling kan in orde zijn en je kunt kosten besparen door alleen de hoezen te vervangen.
- Koop een opbergcontainer voor in de tuin. Deze zijn er in verschillende stijlen, zodat je ze kunt afstemmen op je meubels en ze bij de hand kunt houden voor als de regenwolken opduiken.
De conclusie
Waterdichte tuinmeubelkussens overleven af en toe een lentemiezer of zomerstorm zonder schade.
Maar om ze lang mee te laten gaan en er op hun best uit te laten zien, moet je ze beschermen tegen regen, directe blootstelling aan de zon en beestjes. Je moet ze ook opslaan tijdens de winter. Met de juiste opslagoplossing wordt je leven een stuk eenvoudiger.