In deze handleiding voor het kopen van een tv lees je alles wat je moet weten voor het kopen van een nieuwe tv. Of je nu op zoek bent naar eenvoudig winkeladvies of wilt weten welke functies er het meest toe doen, deze handleiding zal jou daarbij helpen. Van de verschillen tussen de 8K- en 4K-resolutie, de basisfuncties van smart-tv, waarom je HDR wilt en de verschillen tussen LED en OLED, wij hebben de antwoorden op alle veelgestelde vragen over smart-tv’s.
Tegenwoordig is er een belachelijk brede reeks high-definition (HD), 4K Ultra HD en zelfs 8K-tv’s in de winkels te vinden, van goedkope grote schermen tot de high-end schermen, die de beste tv’s onderscheiden. De technologieΓ«n en de functies zijn echt verbluffend, maar het kan ook moeilijk zijn om alles bij te houden, laat staan te bepalen wat nou echt belangrijk is. Gelukkig is een mooi tv meubel kopen net even wat makkelijker.
Wij willen graag met onze handleiding voor het kopen van een tv jou helpen bij het beslissen.
Snelle tips voor het kopen van de perfecte tv
Als je haast hebt, zijn hier de belangrijkste zaken die je moet overwegen voordat je een televisie koopt. We leggen elk van deze punten gedetailleerd in onze handleiding hieronder uit:
- Koop geen tv met een resolutie van minder dan 4K.Β Vermijd full HD of 1080p tvβs.
- Je kunt 8K-tv’s (voorlopig) beter overslaan.Β 8K-tv’s zijn super duur en 8K-films en -programma’s zijn nog niet beschikbaar.
- Verwacht ongeveer β¬ 500 te moeten betalen voor een goede budget 55β 4K-tv.Β En minimaal β¬ 900 voor een 65β model. Modellen met een beter beeld en betere speakers en functies zullen meer kosten.
- Zoek naar een verversingsfrequentie van 60Hz of 120Hz:Β als het gaat om verversingsfrequenties is 60Hz goed maar 120Hz is beter. Een hogere verversingssnelheid zorgt voor vloeiendere bewegingen voor alles van films en shows tot live sport en gaming.
- Zoek een HDR-compatibele tv: dit biedt meer realistische kleuren en een beter contrast.
- OLED-tvβs kijken veel fijner dan de meeste LCD-tv’s:Β maar QLED-tv’s van Samsung, Vizio en TCL zijn een betaalbare middenweg.
- Zoek naar minimaal vier HDMI-poorten.Β En kies indien mogelijk voor het nieuwere HDMI 2.1-format.
- Overweeg om een soundbar te kopen.Β Tv-speakers zijn tegenwoordig slechter omdat de schermen platter zijn.
- Vermijd verlengde garanties.Β Jouw creditcardmaatschappij biedt mogelijk al een aankoopbescherming.
Schermgrootte: het vinden van de goede plek
Of je nu op zoek bent naar een eenvoudige of een hoogwaardige tv, de belangrijkste factor bij je beslissing is waarschijnlijk de schermgrootte. Bedenk hoeveel mensen in jouw gezin normaal gesproken tegelijkertijd kijken en waar jij jouw nieuwe tv gaat neerzetten. Kies vervolgens het grootste schermformaat dat comfortabel in die ruimte en bij jouw budget past. De beste tv op dit moment is gezien de prijs, de prestaties en de gemiddelde woonkamer tussen de 55β en 65β.
De schermgrootte hangt ook af van hoe dicht je bij de tv zit. Kortom, als je de afzonderlijke pixels van het scherm kunt zien, zit je echt te dicht bij. Een goede vuistregel is dat je op een afstand van de tv moet zitten, die drie keer meer is dan de hoogte van het scherm voor HD en slechts 1,5 keer de schermhoogte voor 4K Ultra HD. Met andere woorden, je zit bij een 4K UHD-tv twee keer zo dicht bij.
Geen enkele handleiding voor het kopen van een tv, hoe gedetailleerd ook, kan jouw eigen ervaring en oordeel vervangen. Als je de kans hebt, ga dan naar een winkel (en neem misschien jouw gezin mee) en kijk naar de tv’s. Hoewel 4K-content minder vaak voorkomt dan 1080p, heb je misschien die technologie met een hogere resolutie nodig als je van plan bent om dicht bij een heel groot scherm te gaan zitten.
Maar je moet ook overwegen waar de tv in jouw huis komt te staan. Hoewel het bovenstaande advies bedoeld is voor woonkamers en thuistheaters, moet je overwegen welke maat geschikt is voor andere delen van het huis, zoals de slaapkamer of de keuken, waar een kleinere tv misschien noodzakelijk is.
Conclusie: kies een schermgrootte en een resolutie, die geschikt zijn voor de afstand waarop je van het scherm zit. Wij zouden bij 55β beginnen, tenzij je in een klein appartement of een studentenhuis woont.
Schermresolutie: 8K, 4K of HD?
De resolutie beschrijft het aantal pixels waaruit de afbeelding op een scherm bestaat, beschreven in termen van horizontale rijen en verticale kolommen. Meer pixels vertalen zich in een scherper beeld en fijnere details, dus een hogere resolutie is (bijna altijd) beter.
Geen enkele handleiding voor het kopen van een tv zou compleet zijn zonder een bespreking van de resolutie. Jarenlang was de resolutie van 1920 x 1080, ook wel full HD genoemd, de standaard en het is nog steeds de meest voorkomende resolutie op tv’s over de hele wereld. Tv-fabrikanten schakelen echter in hoog tempo over naar Ultra HD-tvβs (ook wel 4K genoemd). Deze 4K-modellen hebben vier keer zoveel pixels als de huidige HD-tv schermen. We hebben het over 2160 horizontale lijnen of 3840 x 2160 pixels.
Het grootste voordeel van 4K-tv’s is dat kleine objecten op het scherm meer detail hebben, waaronder een scherpere tekst. Over het algemeen lijken de beelden rijker en levensechter dan op een HD-tv, maar de voordelen kunnen echter wel subtiel zijn. Het scherpere beeld heeft ook als bijkomend voordeel dat je vanaf een kortere afstand comfortabel naar het scherm kunt kijken, waardoor grotere tv’s comfortabeler in een huis van normale grootte te kijken zijn.
Ultra HD-video ziet er geweldig uit en wordt ook steeds gemakkelijker te vinden. Verschillende streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Video en zelfs YouTube zijn begonnen met het aanbieden van 4K-content, waardoor smart-tv’s en streaming sticks de beste keuze zijn om eenvoudig 4K-films en -shows te vinden. Hoewel ultra HD Blu-ray discs steeds vaker voorkomen, komen ze nog steeds minder vaak voor dan de standaard 1080p. Live tv heeft 4K nog niet volledig omarmd, maar DirectTV, Dish Network en Comcast Xfinity zijn allemaal begonnen met het aanbieden van 4K-films. Hoewel Ultra HD-tvβs bestaande HD-content kunnen opschalen, kunnen de resultaten worden gemengd en zien ze er niet zo scherp uit als de originele 4K-programmering.
Er zijn nu eindelijk ietwat betaalbare 8K-tv’s op de markt. Deze schermen verviervoudigen de resolutie van 4K-tvβs, wat een enorme sprong voorwaarts in de beeldkwaliteit oplevert.
Conclusie: ultra HD-resolutie, ook wel 4K genoemd, wordt steeds meer de standaard en het is een betere keuze als je jouw investering toekomstbestendig wilt maken. Je kunt al wel 8K-tv’s met een hogere resolutie kopen.
HDR: ga ervoor als je de meeste kleuren wilt
HDR is een nieuwe functie van 4K Ultra HD-tvβs en staat voor een hoog dynamisch bereik, een verwijzing naar het vermogen om meer kleuren, meer contrastniveaus en een verhoogde helderheid te leveren. HDR is in wezen een upgrade van het 4K- of Ultra HD-format (het is niet van toepassing op 1080p HD-tvβs). Voor deze nieuwe functie gaven de tv-makers een nieuwe naam voor de tvβs om ze van standaard 4K Ultra HD-tv’s te kunnen onderscheiden.
De basisstandaard voor content met een hoog dynamisch bereik wordt HDR10 genoemd, zoals uiteengezet door de brancheorganisatie UHD Alliance. Tientallen bedrijven ondersteunen deze basisspecificatie voor HDR-compatibiliteit, dus je zult dit jaar βHDR10β of βUltra HD Premiumβ op een groeiend aantal tvβs zien.
Dolby Vision is een meer veeleisende versie van HDR, gemaakt en gelicentieerd door de mensen die ons de Dolby-ruisonderdrukking en het surround-geluid hebben gebracht. In theorie moet een Dolby Vision tv aan strengere criteria voldoen om HDR-content weer te geven en onze testen lijken dit ook te bevestigen. Tot nu toe heeft Dolby Vision de branche op het gebied van gepatenteerde HDR-formats.
Er blijft enige HDR-verwarring bestaan. Elke HDR-compatibele tv op de markt is momenteel HDR10-compatibel, maar Dolby Vision is alleen op tvβs te vinden, die zowel voldoen aan de technische normen van Dolby als de licentiekosten voor de standaard betalen. Desalniettemin is Dolby Vision snel de industriestandaard voor HDR-content geworden en is het op premium modellen van de meeste merken (waaronder LG, Sony, TCL en Vizio) te vinden.
Samsung heeft voor al zijn smart-tv’s zijn eigen premium HDR-format geΓ―ntroduceerd, HDR10+ genaamd. (Ja, de naamgeving van Samsung maakt de zaken erg verwarrend.) Hoewel het HDR10+ format een geweldige kijkervaring biedt, komt het veel minder vaak voor dan Dolby Vision, met HDR10+ content aangeboden op Amazon Prime Video en een handvol UHD Blu-rays. Nog lastiger is dat veel UHD Blu-ray spelers HDR10+ helemaal niet ondersteunen, dus je opties zijn nog beperkter als je all-in op het eigen HDR-format van Samsung wilt gaan.
Zowel Technicolor als IMAX hebben ook hun eigen gepatenteerde standaarden op de markt gebracht, respectievelijk Technicolor Advanced HDR en IMAX Enhanced genoemd. Het is nog veel te vroeg om te weten of één van deze nieuwere formats veel impact op de markt zullen hebben.
Er is niet veel HDR-programmering beschikbaar, maar het begint er wel een beetje beter uit te zien. Er zijn enkele tientallen films in het nieuwe 4K Blu-ray disc format, met een groeiend aantal HDR-shows die via streamingdiensten zoals Amazon Prime en Netflix beschikbaarzijn. Sommige nieuwe 4K Blu-ray spelers beloven ook dat ze kunnen worden opgewaardeerd om de nieuwe HDR-discs te kunnen verwerken, maar controleer dat wel voordat je ze koopt. Ten slotte hebben kabel en satelliet hun eigen vorm van HDR, Hybrid-Log Gamma (HLG) genaamd, dus je zou af en toe HDR voor films en zelfs live tv moeten zien opduiken.
Conclusie: kies niet alleen een tv voor zijn HDR-ondersteuning, want die norm is nog niet geregeld. Als je echter het allerbeste wilt, koop dan een HDR-tv die met Dolby Vision compatibel is, want dat format lijkt in een stroomversnelling te komen.
Verversingssnelheid: sneller is beter
De verversingssnelheid, uitgedrukt in Hertz (Hz), beschrijft hoe vaak per seconde een beeld op het scherm wordt ververst. De standaard verversingsfrequentie is 60 keer per seconde of 60Hz. In scΓ¨nes met snel bewegende objecten kan een verversingssnelheid van 60Hz de dingen vooral op LCD HD tv’s er wazig of schokkerig uit laten zien. Om een vaster beeld te krijgen, hebben fabrikanten de verversingssnelheid verdubbeld tot 120Hz (en in sommige gevallen zelfs tot 240Hz).
Omdat er in de originele video-content niet zo veel afbeeldingen per seconde zitten, verwerken tv’s de snellere verversingsfrequenties op verschillende manieren. Een methode is om eenvoudig zwarte afbeeldingen tussen de originele afbeeldingen in te voegen, waardoor de ogen van de kijker worden misleid om een minder wazig en meer solide beeld te zien. Een andere techniek is het genereren en invoegen van nieuwe afbeeldingen – die een bewegingstoestand tussen de twee aangrenzende afbeeldingen laten zien – om een meer realistisch ogende beweging weer te geven. Afhankelijk van hoe de videobewerking wordt uitgevoerd, kan een film of een sitcom er echter plat uitzien of alsof het een slecht verlichte, oude soap is.
Sommige nieuwe modellen bieden ondersteuning voor High-Frame Rate (HFR), wat betekent dat ze zowel een hogere verversingssnelheid hebben als extra ondersteuning voor content met framesnelheden hoger dan 60Hz. Met HFR-content, die van zowel films als live-uitzendingen zal komen, zal HFR vooral goed voor live sport zal zijn, dus het is zeker een functie om in de gaten te houden.
Vooral gamers zullen graag hogere verversingssnelheden willen, maar als je een gameconsole gebruikt, is 60Hz goed. De meeste gameconsoles halen 60 frames per seconde en zelfs de beste 4K-gaming tv’s bieden ruim onder de 120Hz de beste prestaties, die we aanbevelen voor andere content.
Opgelet: pas op voor termen als βeffectieve verversingsfrequentieβ, wat betekent dat de werkelijke framesnelheid de helft is van de vermelde snelheid (een β120Hz effectieve verversingsfrequentieβ is bijvoorbeeld in feite een verversingsfrequentie van 60Hz). Al het andere wordt gedaan met videoverwerking, niet met het verversen van het scherm.
Conclusie: gamers zullen genoeg hebben aan een 60Hz tv, maar de meeste kopers zouden geen tv moeten kopen met een verversingsfrequentie van minder dan 120Hz.
HDMI en aansluitingen: ga voor meer
Het lijkt misschien een bijzaak, maar let op het aantal HDMI-ingangen dat een tv heeft. Fabrikanten, die kosten willen besparen, bieden mogelijk minder HDMI-ingangen aan de achterkant. Deze poorten kunnen snel opgebruikt zijn: voeg een soundbar, een Roku of Chromecast en een gameconsole toe en je hebt al drie poorten gebruikt.
Als je hebt besloten om de sprong te wagen en voor een 4K Ultra HD te gaan, zorg er dan voor dat de poorten van de tv HDMI 2.0 ondersteunen om toekomstige Ultra HD-bronnen te kunnen accommoderen. Veel tv’s op de markt hebben slechts één poort, die het 4K-kopieerbeveiligingsschema ondersteunt, dat bekend staat als HDCP 2.2 (bescherming van digitale content met een hoge bandbreedte).
Het nieuwere HDMI 2.1-format is de afgelopen maanden op tv opgedoken en hoewel de grootste voordelen van de nieuwe standaard bij het leveren van 8K-content zullen worden gezien, komen er nog steeds veel verbeteringen naar 4K-tvβs. De grootste verbetering is de ondersteuning voor variabele verversingsfrequentie (VRR), die hetzelfde soort frame rate-matching introduceert als in Nvidia’s G-Sync en AMD’s FreeSync-technologieΓ«n. Door de verversingsfrequentie van de tv af te stemmen op de framesnelheden van jouw content bron – in dit geval de grafische kaart in jouw gameconsole of pc β krijg je een vloeiendere actie en nul screen tearing. Het voegt ook hogere framesnelheden voor 4K-video toe en rijkere HDR-gegevens, die aanpassingen op scΓ¨neniveau mogelijk maken voor een nauwkeurigere regeling van de achtergrondverlichting.
Ook hebben we op een paar modellen HDMI 2.1-mogelijkheden zien opduiken, zoals die in onze LG CX OLED-recensie, die de snellere standaard voor alle vier de HDMI-poorten gebruikt. En HDMI 2.1 verschijnt dit jaar op meer tvβs zoals de modellen van LG, Samsung, Sony, TCL, Vizio, Philips en Hisense. Houd deze handleiding in de gaten om te begrijpen wat HDMI 2.1 voor jou kan betekenen en of het de moeite waard is om het komende jaar nog te wachten.
Conclusie: zoek naar minstens vier HDMI-poorten en kies indien mogelijk voor het nieuwere HDMI 2.1-format.
De diverse soorten tv en het jargon uitgelegd: LCD, LED LCD, OLED
Afgezien van projectie tvβs zijn er in principe maar twee soorten tv’s op de markt: LCD en OLED. Tenzij je veel te besteden hebt, koop je waarschijnlijk een LCD-tv.
LED- en LCD-tvβs
Het leeuwendeel van de televisies is tegenwoordig LED-LCD. Deze HD- en Ultra HD-tvβs gebruiken light-emitting diodes (LED’s) om het LCD-scherm te verlichten en kunnen extreem dun zijn. Veel van deze tv’s kunnen specifieke delen van het scherm dynamisch verlichten en andere delen dimmen om een mix van lichte en donkere gebieden in een scΓ¨ne beter weer te geven – een functie die bekend staat als het actief dimmen of lokaal dimmen. Een basis LED- LCD-tvβs zijn al verkrijgbaar voor slechts β¬ 200 voor een 32β scherm, terwijl een topmodel van 90β wel β¬ 8.000 kan kosten.
De meeste LCD-tvβs gebruiken LED’s aan de rand van het scherm. De betere van deze modellen ondersteunen actief dimmen, maar hiervoor is enige digitale tovenarij nodig door alleen de lichten langs de rand te manipuleren.
Full-array LED-tvβs hebben lichtgevende diodes direct achter het scherm, in een raster van βzonesβ die afzonderlijk kunnen worden verlicht of verduisterd. Een dergelijke opstelling maakt de achtergrondverlichting nauwkeuriger en maakt een gedetailleerder beeld van het contrast mogelijk. Full-array achtergrondverlichting was ooit gereserveerd voor topmodellen, maar met meer Ultra HD-tvβs die tegen lagere prijzen verschijnen, wordt deze functie op goedkopere tvβs steeds gebruikelijker.
Een andere LCD-technologie, quantum dots genaamd, komt ook steeds vaker voor, gestimuleerd door de vereisten van HDR om een breder scala aan kleuren en meer helderheid te produceren. Een LCD die quantum dots gebruikt, heeft in feite een andere laag of een toegevoegde βrailβ, van nanokristallen van verschillende grootte die oplichten wanneer de LED-achtergrondverlichting erop valt. Het resultaat is een breder kleurenspectrum en verhoogde helderheid.
Houd er rekening mee dat sommige merken verwarrende labels aanbieden. De grootste overtreder is de naam βQLEDβ, die prominent op de premium tvβs van Samsung en andere fabrikanten, die met de QLED meewaaien, aanwezig is. Dit zijn quantum dot LCD-tv’s met LED-achtergrondverlichting – niet te verwarren met OLED. En hoewel quantum dot schermen nog steeds niet kunnen tippen aan de echte zwartniveaus van OLED, wordt de kloof wel kleiner naarmate de fabrikanten werken aan het verbeteren van de technologie. Voor een betaalbare middenweg tussen een standaard LCD-scherm en de dure OLED-schermen, is quantum dot een slimme manier.
Voordelen: een breed scala aan prijzen, maten en functies; enkele betaalbare Ultra HD 4K-modellen; heldere schermen die zelfs in een zonnige kamer goed zichtbaar zijn; de beeldkwaliteit verbetert gestaag met full-array achtergrondverlichting en quantum dot technologie.
Nadelen: vertoont onvolkomenheden bij het vertonen van snelle bewegingen, zoals bij sport; verliest wat schaduwdetail omdat de pixels niet volledig zwart kunnen worden (zelfs met full-array achtergrondverlichting); afbeeldingen vervagen wanneer ze vanaf de zijkant worden bekeken (niet op de as).Β
OLED-tv’s
OLED-tv’s doen het beter dan full-array LED-LCD’s met enkele tientallen verlichtingszones. In plaats van achtergrondverlichting gebruiken OLED’s een laag organische LED’s, aangestuurd op pixelniveau, om absoluut zwart en verbluffende contrastniveaus te bereiken. (Beelden van vuurwerk tegen een zwarte lucht zijn een favoriete demonstratie van de OLED-technologie.)
LG is echter niet het enige bedrijf dat actief OLED-technologie op grote schermformaten nastreeft. Sony biedt al enkele jaren OLED-modellen aan en we verwachten later dit jaar nieuwe OLED-aanbiedingen van zowel Vizio als Philips te zien.
De beste weergavetechnologie in zijn klasse is exclusief te zien op 4K-tvβs (en hoger, met de introductie van LG’s Z9 8K OLED) en varieert in grootte van 55β tot 75β of groter. Maar OLED is ook veel betaalbaarder geworden, met 55β modellen die voor minder dan β¬ 2.000 worden verkocht en 65β modellen die in het bereik van β¬ 2.000 – β¬ 3.000 worden verkocht.
Mogelijk zien we later dit jaar zelfs de eerste OLED-schermen van minder dan β¬ 1.000 omdat nieuwe bedrijven concurreren en er kleinere OLED-schermen op de markt komen.
Voordelen: het beste tv-beeld, geen bar; kleuren springen er echt uit, diepere zwarttinten en een beter contrast en schaduwdetail dan bij LCD-tv’s; behoudt de beeldkwaliteit van opzij bekeken.
Nadelen: premium prijzen; lagere piekhelderheid dan sommige LCD-tvβs, onzekerheid over hoe schermen het in de loop van de tijd zullen doen, inclusief of ze ‘spook’ beelden (ook bekend als inbranden) zullen behouden door te lang een statisch beeld weer te geven.
MEER: QLED- versus OLED-tv
Maar de tv-industrie bereidt altijd nieuwe technologieΓ«n en een nieuw jargon voor. Hoewel technologieΓ«n zoals micro-LED en mini-LED nog nieuw en relatief zeldzaam zijn, zullen ze later dit jaar vaker op nieuwe modellen verschijnen, dus houd onze handleiding in de gaten om meer te weten te komen over de nieuwe functies zodra ze binnenkomen.
8K-resolutie: wacht nog even
Als je dacht dat de sprong naar 4K-resolutie geweldig was, zul je verdrietig zijn over 8K, wat het detail nog verder versterkt met 7680 x 4320 pixels. Het is verbazingwekkend om te zien en het is het volgende grote ding voor consumenten-tv’s. Maar elke waardevolle handleiding voor het kopen van tvβs zou moeten vertellen dat het nog niet de moeite waard is om hier je geld aan uit te geven.
Tv-fabrikanten zetten veel in op 8K-schermen en het lijdt geen twijfel dat dit het volgende grote ding voor tv’s is. Maar bij al dat oogverblindende detail ontbreekt nog een essentieel element: content. Er zijn nog geen 8K-films te koop en streaming in 4K is al zwaarder dan de internetverbinding van veel mensen aankan.
Tot nu toe hopen bedrijven dat hippe AI-aangedreven opschaling ervoor zorgt dat alles er goed genoeg uitziet om de prijzen te rechtvaardigen, die de kosten van premium 4K-tvβs ver overtreffen. De 8K-modellen op de markt zijn duurder dan de 4K-concurrentie, maar het wordt wel steeds beter. Terwijl vroege modellen enorme schermen hadden en even buitensporige prijzen, waren er kleinere, meer betaalbare 8K-tvβs, zoals de 65β Samsung Q900TS, die momenteel niet veel beter is dan sommige van de beste 4K-smart tv’s.
Conclusie:Β je kunt de prijzige 8K-tvβs beter overlaten aan de pioniers. Totdat er content beschikbaar is, betaal je gewoon veel geld voor een opgeschaalde 4K-video.
Smart TV’s: de meeste zijn dat al
Een toenemend aantal tvβs wordt met ingebouwde wifi geleverd om verbinding met internetservices zoals Netflix te kunnen maken voor het streamen van video’s of om apps uit te voeren voor het bekijken van speciale programma’s, het downloaden van on-demand films, het spelen van games of zelfs het posten op Facebook. De nieuwste modellen kunnen zelfs zoeken naar content via streamingdiensten en liveprogramma’s op kabel en satelliet.
De interfaces worden over het algemeen beter. Vizio, LG en nu ook Samsung gebruiken een handige balk met icoontjes onderaan het scherm. Roku biedt zijn beroemde intuΓ―tieve interface in budget-tv’s van Hisense, TCL en andere goedkope merken. Google biedt zijn Android TV-platform aan bedrijven als Sony en Westinghouse en Amazon is in de mix gesprongen met Amazon Fire Edition-tv’s van Toshiba en Insignia (het merk van Best Buy). Hoewel de meeste smart-tv’s de belangrijkste services bevatten zoals Pandora, Hulu en Netflix, moet je controleren of de tv die je koopt de gewenste opties heeft.
Streaming-apps, die op smart-tv’s beschikbaar zijn, zijn ook één van de beste manieren om 4K- en HDR-content te vinden en ervan te genieten. Met films en shows, die door services van Amazon, Hulu, Netflix en YouTube worden aangeboden, is het snel en gemakkelijk om zowel 4K-resolutie als HDR-compatibele content te vinden – gemakkelijker dan Blu-rays met de gewenste indelingen te vinden. De enige zorg is of jouw internetverbinding voldoende bandbreedte kan bieden.
Maar niet alle smart-tv’s zijn hetzelfde gemaakt. Veel budgetvriendelijke merken bieden smart tv-functionaliteit zonder het daadwerkelijke platform te noemen dat ze gebruiken. Verwacht in deze gevallen beperkingen tegen te komen. Slimme platforms van andere merken hebben vaak te kampen met een zeer beperkte app-selectie, ondermaatse prestaties en gapende beveiligingslekken.
In het verleden had je een goedkopere βdommeβ tv kunnen kopen en deze met een streamingapparaat βslimβ kunnen maken. Maar tegenwoordig is het moeilijk om een tv te vinden die niet slim is, zelfs als je voor een koopje gaat.
Conclusie: smart-tv functionaliteit is nu een standaardfunctie op tv’s, dus het speelt steeds minder een rol bij jouw aankoopbeslissing.
Vergeet het gamen niet: functies zijn belangrijk
Hoewel films en shows voor de meeste mensen het belangrijkste is, is gamen de afgelopen jaren een grotere focus voor de tv-fabrikanten geworden. Een goede gaming-tv heeft niet alleen een geweldig beeld en geluid. Je moet ook rekening houden met de connectiviteitsopties, de gamefuncties en het algehele reactievermogen van de tv.
Hoewel we al aanbevelen om meer HDMI-poorten te gebruiken, kan een extra HDMI-poort het verschil betekenen tussen het aangesloten laten van je console en het omwisselen voor je Blu-ray speler elke keer dat je een ronde Call of Duty wilt starten.
Hoewel HDMI 2.1 nog relatief nieuw is, is het een must-have voor alle next-gen consoles. En bepaalde functies, die door de 2.1-specificatie worden aangeboden, zijn veel gebruikelijker geworden, zoals Auto-Low Latency Mode (ALLM), die overschakelt naar de gamemodus zodra de console wordt ingeschakeld en Variable Refresh Rate (VRR), die overeenkomt met het scherm naar de frame-voor-frame output die van de tv komt, waardoor de twee voor trillingsvrij gamen worden gesynchroniseerd.
Contrastverhouding: onbetrouwbare cijfers
De contrastverhouding beschrijft het bereik van de helderheidsniveaus, die een tv kan weergeven. Betere contrastverhoudingen geven subtielere schaduwen en tinten weer en dus ook betere details. De manier waarop fabrikanten dergelijke verhoudingen meten, varieert echter sterk. De specificatie is inderdaad zo grondig in diskrediet gebracht dat als een verkoper het als verkoopargument gebruikt, jij ergens anders moet gaan winkelen.
Wij gebruiken dezelfde methode om de contrastverhoudingen te onderzoeken in alle tv’s die we testen, dus we kunnen ongeveer zeggen hoe goed ze zich tot elkaar verhouden. Desalniettemin is het nog steeds het beste om zelf te bekijken hoe een tv schaduwdetails weergeeft door een film met donkere scΓ¨nes te zoeken en te zien hoe goed deze details onthult in de schaduwen van bijvoorbeeld een Harry Potter-film. Experimenteer met de helderheid, de scherpte en andere beeldinstellingen van de tv voordat je een definitief oordeel velt. (Tip: selecteer de modus βfilmβ of βbioscoopβ op de tv.)
De beste tv’s hebben diepe, donkere zwartwaarden, terwijl goedkopere schermen donkergrijs oplichten, zelfs als ze zwart zouden moeten zijn. Deze grijstinten worden βverhoogde zwartwaardenβ genoemd en zijn een veelvoorkomend probleem bij minder hoogwaardige LCD-tv’s.
Conclusie: je kunt de specificaties over de contrastverhouding van fabrikanten negeren omdat deze niet vergelijkbaar zijn tussen merken. Zoek in plaats daarvan naar diepe zwartwaarden en minimale halo-effecten rond objecten met een hoog contrast.
Audio: gebruik een soundbar
Zelfs de beste, duurste HD-tv’s hebben een achilleshiel: het slechte geluid. Het is een gevolg van het slanke ontwerp: er is niet genoeg ruimte voor grote speakers die een vol, rijk geluid produceren. Je hebt dus drie keuzes: gebruik een koptelefoon (waardoor je a-sociaal overkomt), koop een surround sound-systeem (wat een gedoe kan zijn om op te zetten en rommel veroorzaakt) of neem een soundbar.
Soundbars zijn populair omdat ze voor β¬ 300 of minder de bioscoopervaring aanzienlijk kunnen verbeteren en toch binnen enkele minuten kunnen worden geΓ―nstalleerd. De beste soundbars zijn dun genoeg om onder een tv-standaard te passen zonder de onderkant van het beeld te blokkeren. De meeste kunnen ook onder een tv aan de muur worden gemonteerd. Diverse bedrijven bieden ook klankkasten of statieven aan, die onder een tv kunnen worden geschoven.
Sommige tv’s en soundbars ondersteunen ook Dolby Atmos, een nieuwere audiostandaard van Dolby met overheadgeluid voor een vollere luisterervaring. Hoewel je het Atmos-effect met spakers in het plafond kunt krijgen, hebben veel soundbars Atmos-audioverwerking en naar boven gerichte speakers ingebouwd om een realistischer klinkende audio te creΓ«ren, die niet de plaatsing van meerdere speakers vereist, die je wel met 5.1 of 7.1 surroundgeluid zou hebben.
En maak je maar geen zorgen over de extra kabelwarboel. Bijna alle huidige tv’s hebben ten minste één HDMI-poort met Audio Return Channel (ARC)-mogelijkheden. Met deze standaard HDMI-functie kun je HDMI zowel als invoer als audio-uitvoer gebruiken, zodat je niet alleen audio naar de tv kunt sturen vanaf jouw externe media-apparaten, maar ook naar jouw soundbar. Die ARC-verbinding betekent dat je geweldig geluid krijgt voor al je apparaten, zonder dat je een speciale ontvanger nodig hebt.
Conclusie: films en sport profiteren van de toevoeging van een soundbar.
Uitgebreide garanties: bespaar je geld
EΓ©n van de grootste inkomstengeneratoren voor elektronicawinkels met grote dozen is de verlengde garantie. Waarom? Omdat ze, vooral voor een platte LCD-tv, zo zelden nodig zijn. De meeste componenten in een HD-tv zijn opmerkelijk veerkrachtig; zelfs de LEDβs die worden gebruikt om het beeld te verlichten, zijn nagenoeg schokbestendig.
Dus als je een probleem ervaart, is dit waarschijnlijk onmiddellijk duidelijk of in ieder geval binnen de eerste 30 dagen van bezit – een periode die gewoonlijk wordt gedekt door een regulier winkelretourbeleid. Daarnaast bieden de meeste fabrikanten een garantie van een jaar. Creditcardmaatschappijen bieden mogelijk extra automatische dekking voor aankopen, dus informeer hier even naar.
Conclusie: bespaar geld en neem contact op met jouw creditcardmaatschappij om te zien of deze een prijsbeschermingsbeleid heeft.
Betaal de juiste prijs: koopjes zijn er altijd
Hoewel je altijd de nieuwste functies en beste mogelijkheden krijgt door de volledige prijs te betalen, wachten veel kopers af omdat ze denken dat de huidige tv’s te duur zijn. De realiteit is echter dat de tv’s niet alleen nog nooit zo goed zijn geweest, maar ze zijn ook nog nooit zo betaalbaar geweest. Hoewel premium-modellen gemakkelijk meer dan β¬ 2.000 kunnen kosten, zijn er tal van geweldige tv’s – compleet met alle 4K-resolutie, HDR-ondersteuning en de slimme functies die we aanbevelen – voor veel minder.