Naast ducttape is de tyrap één van de handigste dingen, die je in je gereedschapskist moet hebben. Naast het bundelen van draadgroepen worden ze ook gebruikt als noodbevestigingen, om producten in verpakkingen te bevestigen, de kerstverlichting op te hangen en ze worden zelfs gebruikt in de kunstnijverheid (probeer op Google maar eens afbeeldingen te zoeken van producten, die met tyraps zijn gemaakt).
Hier zijn 12 coole feiten, die je misschien nog niet weet over die geweldige tyrap.
- Tyraps zijn bekend onder veel verschillende namen, waaronder sluitstrip, treksluiter, kabelbinders, trekboei en de originele merknaam Ty-Rap.
- Ze kunnen worden opnieuw worden gebruikt. Ja, zelfs degenen die niet specifiek zijn ontworpen om herbruikbaar te zijn. Schuif gewoon iets zoals een kleine schroevendraaier of een naald onder het lipje dat in de groeven van de tyrap grijpt. Soms kan het lipje zelfs met een vingernagel van de tandjes worden getrokken. Waarschijnlijk is de tyrap bij een volgende gebruik niet meer zo sterk.
- Zwart is de beste kleur indien gebruikt op plaatsen waar de tyrap aan het zonlicht wordt blootgesteld. De zwarte koolstofdeeltjes, die worden gebruikt om de kleur te verkrijgen, biedt ook UV-bescherming. Extra UV-bestendige tyraps zijn dus noodzakelijk als je ze buiten gebruikt in daglicht.
- Tyraps zijn niet allemaal hetzelfde. Tyraps van verschillende fabrikanten kunnen, zelfs als ze dezelfde lengte, breedte en kleur hebben, sterk variΓ«ren in sterkte. Controleer voor kritische toepassingen de treksterkte en pas op voor tyraps, die oud zijn of langdurig aan het zonlicht zijn blootgesteld. Vermijd ook merkloze tyraps, die in discountwinkels worden verkocht.
- Tyraps zijn in 1958 uitgevonden door een ingenieur van Thomas & Betts. Ze werden oorspronkelijk op de markt gebracht onder de naam Ty-Rap. Voorafgaand aan de uitvinding van tyraps, werd er nylon koord rond bundels draad gebonden. Dit was een proces dat voor de handen van arbeiders vervelend en zwaar was.
- Als nylon tyraps voor jouw toepassing niet sterk of duurzaam genoeg zijn, zijn er ook metalen versies beschikbaar. Metalen tyraps hebben als bijkomend voordeel dat ze ook vlambestendig zijn.
- Als tyraps te kort zijn, kun je er twee samenvoegen. Steek gewoon het taps toelopende uiteinde van de ene in het lipje van de andere, totdat deze in de tandjes grijpt. Knip de overtollige βstaartβ af en dan heb je een langere tyrap!
- Het oorspronkelijke ontwerp bestond uit twee delen en had een metalen βlipjeβ of een palletje dat in de tandjes van het bandje viel.
- Nagelknippers zijn uitstekend geschikt voor het doorknippen van tyraps en verminderen ook het risico op letsel. Als er geen nagelknipper beschikbaar is, kun je een draadknipper gebruiken. Als je een mes moet gebruiken, snijd dan niet in het bandje (kan item beschadigen waaraan het vastgebonden is) of steek het mes onder het bandje en snijd het dan door het naar je toe te trekken door.
- Speciale tyraps worden door de politie als vervanging voor handboeien gebruikt. Ze worden met name gebruikt bij grote arrestaties (bijvoorbeeld bij protesten of rellen). Ze hebben het voordeel dat ze wegwerpbaar zijn, dus bestaat er geen risico op overdracht van ziektekiemen van meervoudig gebruik.
- Jaarlijks worden miljarden tyraps geproduceerd, met schattingen die wel oplopen tot 100 miljard. Ze worden in meer dan 45 bedrijven wereldwijd vervaardigd.
- Velen worden gebruikt om tijdelijk wat vast te maken. Geschat wordt dat 70-80% van de tyraps minder dan een jaar zal worden gebruikt.