Misschien vind je het heerlijk om lange warme douches te nemen, waardoor je badkamer bijna begint aan te voelen als een spa. Maar wist je dat die stoom en die vochtigheid, die bij door het douchen met warm water ontstaan, grote schade kunnen aanrichten aan de luchtkwaliteit? Ja, dat klopt, tenzij je natuurlijk een ventilator voor in de badkamer gebruikt.
Een ventilator voor de badkamer zijn afzuigers, die in de muur of in het plafond kunnen worden geplaatst en die zijn ontworpen om voor ventilatie te zorgen, de luchtstroom te verbeteren en de overtollige vochtigheid te verminderen. Technisch gezien verwijderen deze apparaten warm vocht uit de badkamer en voeren dit, via de leidingen in huis, naar buiten af.
Het gebruik van een ventilator helpt om problemen met schimmel en meeldauw te voorkomen, een gezondere luchtkwaliteit binnenshuis te behouden en het houdt je veilig en comfortabel. In dit artikel bespreken we vijf dingen waarmee je rekening moet houden als je een ventilator voor in de badkamer wilt kopen.
1. De grootte van de ventilator voor in de badkamer
Door de juiste maat ventilator te kiezen, die geschikt is voor het aantal vierkante meters van je badkamer, zorg je ervoor dat je de juiste hoeveelheid ventilatie in de ruimte krijgt. Afzuigventilatoren voor in badkamers zijn gedimensioneerd en beoordeeld op hun vermogen om lucht in kubieke vierkante meter per minuut of CFM’s te verplaatsen.
Kleinere, minder krachtige ventilatoren genereren minder CFM’s en zijn ideaal voor kleinere badkamers. Ventilatoren die hogere CFM’s genereren, zijn geschikt voor in de grotere badkamers.
Het Home Ventilating Institute (HVI) – een organisatie die de prestaties en de efficiΓ«ntie van producten voor woningventilatie certificeert – beveelt de volgende richtlijn voor het dimensioneren van een ventilator voor in de badkamer aan.
2. De installatie van de ventilator voor in de badkamer
De meeste ventilatoren voor in de badkamer worden in een plafond gemonteerd, maar sommige modellen kunnen ook in een wand worden gemonteerd. De units bevatten geΓ―ntegreerde adapters, die kunnen worden aangesloten op de leidingen in huis. Je moet de ventilator installeren om de lucht buiten je huis te kunnen ventileren en dit dan via de leidingen en de dichtstbijzijnde binnenwelving, naar binnen te kunnen pompen. Maar laat de lucht nooit naar zolder gaan.
Door lucht naar een zolder te ventileren, wordt alleen warme, vochtige lucht naar een ander deel van het huis getransporteerd waardoor er nog meer vochtproblemen kunnen ontstaan. Bedenk bij het kiezen van een badkamerventilator eerst waar je de unit wilt installeren: het plafond of de muur. Kies vervolgens voor een model met de juiste maat kanaaladapter (gemeten in inches) zodat het compatibel is met de leidingen in huis.
Andere tips:
- Bestaande bedrading: overweeg voor eenvoudigere bedrading en meer gemak om een ventilator met licht over een bestaande verlichtingsarmatuur te installeren.
- Veiligheidsnormen voor ventilatoren in de douche of boven het bad: Als je de ventilator boven een douche/bad-combinatie installeert, zorg er dan voor dat deze voor deze locatie veilig is en ook gecertificeerd is (meestal is UL-vermeld).
- Professionele installatie: overweeg om veiligheidsredenen om een HVAC-technicus in te huren om de ventilator voor je te installeren en/of een elektricien om de bedrading in orde te maken.
3. De kenmerken
De ventilatoren voor in de badkamer die je tegenwoordig tegenkomt hebben een aantal functies die de bediening ervan gemakkelijker en efficiΓ«nter maken.
- GeΓ―ntegreerde verlichting: veel modellen hebben geΓ―ntegreerde lampen, die bestaande armaturen kunnen vervangen of ze kunnen aanvullende verlichting toevoegen. Sommige units hebben zelfs nachtverlichting zodat er altijd in het donker een klein lampje brandt.
- Verwarmingstoestel: ventilatoren met ingebouwde verwarming zorgen als je in een koud klimaat leeft voor extra warmte.
- Vochtigheid- en bewegingssensoren: vochtigheids- en bewegingssensoren verbeteren de algehele efficiΓ«ntie van de ventilator en helpen ook om energie te besparen. Een vochtigheidssensor bewaakt de badkamer en zorgt ervoor dat de ventilator wordt ingeschakeld wanneer de luchtvochtigheid boven een bepaald niveau stijgt en vervolgens weer wordt uitgeschakeld wanneer de luchtvochtigheid wordt verlaagd. Een bewegingssensor detecteert wanneer iemand de badkamer binnenkomt en doet dan alleen de ventilator of het licht aan.
- Bediening: ventilatoren met meerdere functies bevatten meestal afzonderlijke bedieningselementen voor elke functie of je kunt ze allemaal samen gebruiken. Voor een comfortabele bediening van deze functies ontvang je ook een losse wandschakelaar.
4. Het geluidsniveau
Ventilatoren voor in de badkamer, die klinken alsof er een vliegtuig overkomt, kunnen echt afbreuk doen aan de vredige ontsnapping in de badkamer. Als je een ventilator wilt gaan kopen, wil je waarschijnlijk rekeninghouden met het geluidsniveau en voor een stiller model kiezen.
Het geluid van een ventilator wordt beoordeeld in sones. Een sone is een maat voor geluid in relatie tot hoe het wordt waargenomen door de gemiddelde luisteraar. EΓ©n sone is ongeveer gelijk aan het zachte gezoem van een koelkast in een stille keuken. Twee sones zouden dat geluid verdubbelen, enzovoort.
Als je op zoek bent naar een stille ventilator voor in de badkamer, kies dan voor een model met een sone rating van twee en minder. Ventilatoren met een rating van drie en vier sones hebben meer witte ruis. Blijf uit de buurt van ventilatoren met een rating van vijf of meer sones.
5. De efficiΓ«ntie
EfficiΓ«ntie moet wanneer je op zoek gaat naar een huishoudelijk apparaat altijd voorop staan. Gelukkig zijn ventilatoren efficiΓ«nter dan ooit geworden.
Vooral de ventilatoren voor in de badkamer met een Energy Star of energielabel verbruiken 70% (ja, 70!) minder energie dan de modellen die dit label niet hebben. Dit draagt zeker bij aan lage energiekosten. Ze moeten ook voldoen aan de kwalificaties voor een lage geluidsemissie, een laag wattage hebben en krachtige maar efficiΓ«nte prestaties onder statische druk kunnen leveren.
Kies voor een ventilator voor in de badkamer met een label om zo het meeste waar voor je geld te krijgen. Je kunt ook investeren in een ventilator met een bewegings- en/of vochtigheidssensor om ervoor te zorgen dat deze alleen werkt wanneer dat nodig is.
Samengevat
Wanneer je een ventilator voor in je badkamer koopt, moet je eerst rekeninghouden met de grootte van de ruimte en dan vervolgens met extra functies zoals verlichting, verwarming en sensoren die de ventilator automatisch activeren. Houd ten slotte rekening met het geluidsniveau dat voor jou aanvaardbaar is, aangezien er grote variaties kunnen zijn.