Voor wie niet vertrouwd is met buitenverf en buitenschilderwerk klinken “verf verwateren” en “verf verdunnen” waarschijnlijk enigszins synoniem. Dat zijn ze eigenlijk niet. In dit artikel onderzoeken we het verschil en nemen we door hoe je er zeker van kunt zijn dat je aannemer de buitenverf voor je huis niet waterig maakt.
Verf verwateren
Alle verf bevat water, dus ook deze Sigma Perfect Matt verf. Dit is een matte muurverf voor binnen. De Sigma matte muurverf is gemaakt op basis van acrylaatdispersie, wat betekent dat het op waterbasis is. Dit product voorkomt baanvorming op je muur en zorgt voor een mooi egale afwerking, met dank aan de special ontwikkelde techniek van Sigma: de Smooth Layer Technology.
In feite bestaat acryl latex verf voor ongeveer 40% uit water. Dit is wat verf tot een vloeistof maakt die op een oppervlak aangebracht kan worden. Te weinig water, en de verf zou dikker en minder plooibaar zijn. Je zou het niet op je kwast kunnen krijgen, laat staan het op de buitenkant van een huis aanbrengen. Het is nuttig om het water in verf te zien als het afleveringsmechanisme dat het pigment in verf naar het te schilderen oppervlak brengt.
Voor het schilderen van de buitenkant van een stuc-huis is veel verf nodig, en verf van hoge kwaliteit kan duur zijn. Het is een van de grootste overheadkosten bij een buitenschilderproject. In een poging om de kosten te drukken en hun eigen winst te verhogen, proberen sommige minder-dan-eerlijke buitenschilders hun huidige verfvoorraad verder te laten rekken door verf te verwateren. Om dit te doen voegen ze aanzienlijk meer water aan de verf toe, waardoor de hoeveelheid die ze in voorraad hebben groter wordt.
Zoals je kunt verwachten, leidt dit tot ondermaatse resultaten. Als je buitenverf met water verwaterd, verandert dat de kleur door hem lichter te maken. Dit betekent dat het eindresultaat vaak verschilt van de proeflappen of de digitale renderings, als de aannemer die al gaf.
Ook verwaterde verf veroorzaakt inconsistenties, vooral als het water en de verf slecht gemengd zijn. Tenslotte is verwaterde verf minder UV-bestendig, hecht slecht, is vatbaarder voor kalkaanslag, en – gewoon in het algemeen – gaat niet zo lang mee als de fabrikant bedoeld heeft.
Verf verdunnen
In tegenstelling tot het waterig maken van verf is het “verdunnen” van verf een gebruikelijke praktijk voor alle schilders en wordt het door de verffabrikant aanbevolen. Om verf te “verdunnen” voegt een buitenschilder water toe aan de verfemmer, waardoor de verf beter verwerkbaar wordt en de snelheid waarmee ze droogt vertraagt.
Dit is vooral nuttig in hete klimaten, waaronder de zomers in de Sun Belt. Bij temperaturen boven de 85 graden zal een buitenschilder de verf moeten verdunnen om het droogproces te vertragen.
Dus, wat is het verschil? Het komt echt neer op schaal. Wanneer een schilder verf verdunt, voegt hij er meestal een aanzienlijke hoeveelheid water aan toe. Denk aan twee liter water voor elke vijf liter verf. Bij het verdunnen van verf daarentegen gaat het om een relatief kleine hoeveelheid water: 2-4 kopjes voor elke vijf liter verf. Deze kleine hoeveelheid water verbetert de verwerkbaarheid van de verf zonder hem te verdunnen of tot negatieve resultaten te leiden.
Wanneer een ervaren en vertrouwde schilder verf verdunt, doet hij dat binnen de specificaties van de fabrikant. Als ze bij dit proces te veel water aan de verf toevoegen, wordt dat in het algemeen “over-verdunnen” genoemd.
Het verschil tussen “verdunnen” en “verwateren” van verf
Verdunnen is meestal een corrigeerbare fout van een overigens goedwillende aannemer, terwijl het “verwateren” van verf impliceert dat de aannemer opzettelijk probeert zijn verf – en de waarheid – te rekken.
Hoe weet je of verf wordt verwaterd
Begin met je aannemer over zijn verf te vragen. Je zult gedetailleerde informatie willen over de precieze verf die ze gebruiken en de hoeveelheid die ze kopen. Dubbel-check met hen of ze de verf niet verwateren als onderdeel van hun schilderproces.
Natuurlijk kunnen aannemers liegen, of onwetendheid bepleiten als hun medewerkers betrapt worden op het verwateren van de verf die op het punt staat op de buitenkant van je huis te gaan. Kom tot de waarheid door ze naar hun garantie te vragen. Hoe lang zijn ze bereid achter hun werk te staan? Als die aannemer maar 1-2 jaar garantie biedt – of, erger nog, helemaal geen dekking – wees dan voorzichtig. Dat is een goed teken dat ze zelf niet helemaal zeker zijn hoe lang je verf het zal uithouden. Anders zouden ze wel bereid zijn hun verf te garanderen.
Een laatste tip: vraag je aannemer of hij het verschil kent tussen verf verwateren en verdunnen. Als ze dat niet doen, kun je misschien beter een meer ervaren aannemer zoeken.