Een van de grootste hypes op dit moment in Nederland is de refurbished hype. Je kunt er niet meer omheen. Steeds meer mensen kiezen voor refurbished producten. Ditzelfde geldt ook voor de iPhones. Refurbished iPhones, of te wel ββGereviseerde iPhonesββ zijn stukken goedkoper ten opzichte van nieuwe iPhones en zijn stukken duurzamer. Wist je dat het prijsverschil zelfs kan oplopen tot 50%? Maar is een refurbished iPhone nou hetzelfde als een tweedehandse iPhone? Deze vraag wordt nog aardig vaak gesteld. Over deze twee termen bestaat er nog best wel wat verwarring, tijd om dit zo snel mogelijk op te lossen! In dit artikel zullen we verder in gaan op de belangrijkste verschillen tussen een refurbished iPhone en een tweedehandse iPhone.
Een verschil in kwaliteit
Het grootste verschil tussen een tweedehandse en een refurbished iPhone is de kwaliteit. Een refurbished iPhone wordt op meer dan 50 verschillende punten gecontroleerd door reparatie specialisten van erkende bedrijven. De focus ligt op eventuele beschadigingen en defecten. Alle defecte onderdelen worden vervangen door nieuwe onderdelen met de hoogste kwaliteit. Vaak is de batterij het onderdeel dat het vaakst vervangen moet worden.
Bij een tweedehandse iPhone die bijvoorbeeld via Marktplaats.nl wordt verkocht, ben je nooit zeker van een goede kwaliteit. De iPhone kan er nog zo goed uit zien van de buitenkant, maar technisch gezien een misaankoop zijn. Je zult er nooit zeker van zijn dat de onderdelen nog allemaal in goede staat zijn. Vaak wil je de aanbieder wel geloven op zijn/haar woord, maar helaas kan dit niet altijd bij tweedehandse iPhones.
Een verschil in garantie
Een ander groot verschil is de garantietermijn. Een aanbieder via marktplatformen zoals Markplaats, zal nooit garant willen staan voor zijn tweedehandse iPhone. Hierdoor zal je nooit zeker zijn van een goede aankoop. Op een refurbished iPhone wordt vaak door verschillende aanbieders minimaal een jaar tot twee jaar garantie aangeboden. De verschillende aanbieders staan sterk achter hun toestellen, doordat de refurbished iPhones een uitgebreide controleproces hebben doorlopen. Je hoeft dus nergens bang voor te zijn.
Toch kunnen de garantievoorwaarden bij de meeste aanbieders van refurbished iPhones ook erg verschillen. Lees deze dus nauwkeurig door per aanbieder. In de garantievoorwaarden is te lezen welke onderdelen er wel of niet onder de garantie vallen, hoeveel maanden garantie er wordt gegeven en vanaf wanneer de garantietermijn in gaat.
Ben je toch niet tevreden over een aankoop die je online hebt gedaan bij een webshop? Dan heb je als consument het wettelijk recht om je aankoop binnen 14 dagen na ontvangst te retourneren. Bij de meeste aanbieders kan dit zelfs oplopen tot 30 dagen na ontvangst.
De meegeleverde accessoires
Bij het kopen van een refurbished iPhone ben je altijd gegarandeerd dat de accessoires die meegeleverd worden van goede kwaliteit zijn en gewoon werken. Zelfs op de accessoires wordt vaak door verschillende aanbieders een garantietermijn aangeboden van minimaal een jaar. Klinkt goed toch? Zo weet jij zeker dat je nog een lange tijd kunt genieten van je iPhone oplader.
Bij een tweedehandse iPhone mag je van geluk spreken als er accessoires meegeleverd worden. Dit is niet altijd vanzelfsprekend. Indien er wel accessoires meegeleverd worden, is het nog maar de vraag of deze werken of niet. Doe hier altijd even research naar bij de verkoper. Het is belangrijk om er zo veel mogelijk informatie uit te halen. Zo ben je er zeker van dat je geen misaankoop doet.
Ben je van plan om een tweedehandse iPhone te kopen? Wees dan slim en vraag om de aankoopbon bij de verkoper. Op deze bon staat de aankoopdatum en het serienummer. Met deze bon kun je in sommige gevallen nog aanspraak maken op de garantie.