De Europese Centrale Bank oefent met hun monetaire beleid invloed uit op de inflatie. De doelstelling is de inflatie net iets onder de twee procent te laten liggen. Dat lijkt het meest ideaal voor economische groei. De inflatie in de eurozone is echter de afgelopen maanden sterk gestegen. Onder andere doordat consumenten hun β tijdens de coronacrisis β opgepotte geld weer konden uitgeven. In augustus is de inflatie uitgekomen op drie procent op jaarbasis. De hogere prijzen in combinatie met de huidige lage spaarrente maakt sparen steeds minder interessant. Wil jij je vermogen wel laten groeien? Beleggen geeft je de kans de inflatie te verslaan.
Hoe werkt inflatie ook alweer?
Waarschijnlijk ontvang je iedere maand geld op je rekening. Of het nu om salaris of andere inkomsten gaat. Je kunt een aantal dingen doen hiermee. Neem een bedrag van 1.000 euro als voorbeeld. Geef je het uit, bijvoorbeeld aan een nieuwe smartphone? Dan ben je het kwijt. Je kunt het ook in een oude sok stoppen. Haal je die over precies een jaar weer tevoorschijn, dan zou je denken dat je nog evenveel geld hebt. Dat klopt, alleen kun je nu met datzelfde bedrag door inflatie wel minder. Die smartphone die nu nog 1.000 euro kost, kost volgend jaar misschien wel 1.030 euro. Terwijl je die telefoon nu dus wel zou kunnen betalen, kan dat volgend jaar niet meer.
Rendement van sparen
Moet je dan al je geld gelijk maar uitgeven? Nee, het is namelijk verstandig om ook over de toekomst na te denken. Niet alleen omdat je altijd een bepaalde reserve moet hebben voor onverwachtse uitgaven, maar ook omdat je bijvoorbeeld extra geld wil hebben om eerder te kunnen stoppen met werken.
De meest veilige optie is de geld op een spaarrekening te zetten. Zeker door het depositogarantiestelsel zul je spaargeld (tot een maximumbedrag) nooit verliezen. Feit is echter wel dat de spaarrente momenteel zeer laag is. Gemiddeld genomen gaat het ongeveer nog maar 0,1 procent. Over een jaar is de eerder genoemde 1.000 euro dus 1.001 euro waard. Doordat de rente lager is dan de inflatie wordt je geld minder waard. Daartegenover levert deze optie wel het minste risico.
Rendement bij beleggen
Kun en wil je wel wat meer risico lopen, en wil je een grotere kans op een beter rendement? Zeker met de aantrekkende economie na de coronacrisis levert beleggen een goede kans om de inflatie wel te verslaan. Ga je beleggen dat zal de waarde van je inleg gaan schommelen. De waardeschommeling hangt onder andere af van de manier waarop je belegt. Ga je zelf beleggen bij een broker of kies je voor fondsbeleggen? Daarnaast kun je (bij fondsbeleggen) zelf kiezen hoeveel risico je wil lopen. Tot slot is het ook goed om te weten beleggen het meest rendement biedt bij een lange beleggingshorizon. Dit geeft dan ook de grootste kans om de inflatie te verslaan.