Wanneer je partner overlijdt, komt er veel op je af. Naast het verwerken van het verlies moet je van alles regelen. Wij kunnen ons voorstellen dat je hier niet op zit te wachten vlak nadat jouw grote liefde overleden is. Daarom bieden wij je de helpende hand. In deze tekst hebben we namelijk een aantal zaken op een rijtje gezet waar je als nabestaande mee te maken krijgt. Jij hoeft je hier zelf niet in te verdiepen, waardoor je meer tijd hebt om het verlies te verwerken.
Uitvaart regelen
EΓ©n van de eerste dingen waar je als nabestaande mee te maken krijgt, is de uitvaart van jouw partner. Aangezien hier veel voor geregeld moet worden, kun je waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken. Overweeg daarom een uitvaartverzorger in te schakelen. Hij neemt jou veel werk uit handen, waardoor je meer tijd hebt om te rouwen. Besef je wel dat het inhuren van zoβn iemand geld kost. Had jouw partner een levensverzekering? Dan worden de kosten van de uitvaart waarschijnlijk (deels) vergoed. Wat er precies vergoed wordt, hangt af van de uitvaartverzekering die is afgesloten.
Regelingen waar je mogelijk aanspraak op kunt maken
Waar jullie de kost voor het overlijden van je partner met zijn tweeΓ«n verdienden, ben je hier nu ineens alleen verantwoordelijk voor. Gelukkig zijn er regelingen waar je als nabestaande aanspraak op kunt maken. Hieronder zetten wij er drie op een rijtje.
– Algemene nabestaandenwet
Ben je meer dan 45 procent arbeidsongeschikt of verzorg je een kind tot 18 jaar? Dan heb je na het overlijden van je partner recht op een uitkering via de Algemene nabestaandenwet (Anw). Hoeveel geld je ontvangt, hangt af van jouw inkomen.
– Pensioenregeling werkgever
Als jouw partner werkzaam was in loondienst op het moment dat hij/zij overleed, heb je mogelijk recht op een pensioenregeling via zijn/haar werkgever. De pensioenregeling van veel bedrijven bevat namelijk ook een nabestaandenregeling. Een nabestaande ontvangt hierdoor maandelijks een uitkering. Hoe dit precies uitpakt, hangt van de pensioenregeling af.
– Overlijdensrisicoverzekering
Bij een hypotheek kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Wanneer jullie hiervoor gekozen hebben, heb je na het overlijden van je partner recht op een uitkering. Het verzekerde bedrag wordt vaak in één keer overgemaakt naar de nabestaande. Hij of zij kan het geld gebruiken om de hypotheek af te lossen of huur te betalen. Belangrijk om te weten: er zit verschil tussen een levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering.
Zorg voor de kinderen
Als er kinderen in het spel zijn, wordt het voor jou als nabestaande allemaal nog ingewikkelder. Je moet dan niet alleen voor jezelf zorgen, maar je draagt ook de zorg voor de kinderen die jullie samen kregen. Wanneer zij inmiddels redelijk oud zijn, kunnen zij zich misschien prima zelf redden. Dit is nog niet het geval als ze nog jong zijn. Je moet in dat geval een middenweg zien te vinden tussen de zorg voor de kinderen en het verdienen van geld. Er moet immers genoeg geld binnen blijven komen om alle kosten te dekken. Daarom kun je op zoek gaan naar een oppas of de kinderen na school naar de buitenschoolse opvang brengen. Zodoende kun jij blijven werken.