Het bevorderen van een creatieve cultuur op school verbetert veel aspecten van het leven van een kind, waaronder emotionele ontwikkeling, communicatie en gezondheid en welzijn. Dus wat kun je als leerkracht doen om creativiteit op de middelbare school te bevorderen?
We gaan hier dieper op in, zodat je begrijpt waarom creativiteit op de middelbare school zo belangrijk is en hoe je kunt beginnen met het bevorderen van een creatieve cultuur op school.
Soorten creativiteit op scholen
Voordat we bespreken waarom creativiteit op scholen zo belangrijk is, laten we eerst verduidelijken wat we bedoelen met ‘creativiteit’.
Creativiteit is een mentaliteit die iemand in staat stelt problemen op te lossen, risico’s te nemen en een innerlijke passie te volgen – een set vaardigheden en gereedschappen die iedereen kan ontwikkelen.
Voorbeelden van hoe leerlingen creativiteit op de middelbare school laten zien:
- Hun persoonlijkheid uitdrukken door hun uiterlijk
- Nieuwe manieren ontdekken om een academisch probleem zoals een wiskundevergelijking op te lossen
- Omgaan met uitdagende sociale situaties die resulteren in een positief resultaat
- Het plannen van schoolevenementen zoals dansavonden en geldinzamelingsacties
Creativiteit kan zich op verschillende gebieden in het leven van een leerling manifesteren. Opvoeders kunnen de groei van studenten enorm beïnvloeden door hun creatieve potentieel vroeg in hun schooltraject te identificeren en te koesteren. Laten we eens kijken hoe.
Emotionele ontwikkeling
Als leerlingen worden aangemoedigd om hun creativiteit te uiten, komen hun emoties vanzelf naar boven. Terwijl ze dit doen, leren ze een naam en betekenis te geven aan de emoties die ze voelen. Identificeren welke emoties leerlingen voelen is een van de eerste stappen in sociaal en emotioneel leren.
Zodra een kind begrijpt welke emoties het voelt, leert het hoe het gezond en productief kan communiceren en die emoties kan uiten – maar deze weg zou veel moeilijker zijn als ze nooit een creatieve manier hadden om hun emoties te uiten.
Communicatie
Zelfs op volwassen leeftijd kan het een uitdaging zijn om je emoties te communiceren, vooral als ze complex zijn. Leerlingen hebben dezelfde complexe emoties, maar een veel kleinere woordenschat dan volwassenen, waardoor het moeilijk en frustrerend is om hun gevoelens over te brengen.
Wanneer frustratie zich ophoopt, kunnen leerlingen handelen of zich afsluiten, om aan een leerkracht of ouder te communiceren dat er iets niet klopt en opgelost moet worden. Deze manier van communiceren zou echter duurzamer kunnen zijn en leerlingen moeten alternatieve en effectievere manieren leren om hun behoeften te communiceren.
Als leerlingen op school van jongs af aan worden aangemoedigd om hun creativiteit te uiten, zullen ze een creatieve manier hebben om hun emoties te communiceren. Gewoonlijk moeten ze eerst hun gevoelens aan zichzelf overbrengen door middel van creativiteit, ze begrijpen en ze dan overbrengen aan iedereen die het moet weten – leraren, familie en vrienden.
Als leerlingen begrepen worden, kunnen ze zich verder ontwikkelen in de wetenschap dat hun emoties normaal zijn en niet iets om bang voor te zijn of voor zichzelf te houden.
Gezondheid en welzijn
Door creativiteit in het leven van leerlingen te integreren, kunnen ze hun algehele welzijn verbeteren en een positievere kijk op dingen ontwikkelen. Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat creatieve activiteiten stress en angst kunnen losmaken en schaamte, woede en depressie kunnen verminderen.
Als een kind een emotie voelt die zijn dag negatief beïnvloedt, moet het een manier vinden om die los te laten. Als volwassenen hebben we veel manieren om dit te doen, zoals sporten, praten met een therapeut of tijd doorbrengen in de natuur.
Leerlingen hebben misschien niet de emotionele rijpheid om deze uitlaatkleppen te vinden, dus hebben ze een andere route nodig die beter bij hen past. Als leerlingen op school worden aangemoedigd om hun creativiteit te uiten, zullen ze meer geneigd zijn om creativiteit als emotionele uitlaatklep te gebruiken.
Als ze zich gestrest of bang voelen, kunnen creatieve activiteiten die aangemoedigd en leuk gevonden worden, hen helpen hun gedachten van hun gevoelens af te zetten en de negatieve emoties te laten gaan, zodat er meer ruimte overblijft voor positieve gevoelens. Op zijn beurt zal het algehele welzijn van de leerling blijven verbeteren.
Toekomstige mogelijkheden
Als leerlingen worden aangemoedigd om hun creativiteit op school te uiten, ontwikkelen ze een creatieve instelling op alle gebieden van het leven. Ze leren buiten de gebaande paden te denken, waardoor ze een leven kunnen creëren dat bij hen past in plaats van anderen te volgen.
De verscheidenheid aan toekomstige mogelijkheden is eindeloos als leerlingen een creatieve instelling hebben. Natuurlijk gaan er creatieve carrièremogelijkheden open als de leerling vertrouwen heeft ontwikkeld in creativiteit en een gebied heeft ontdekt dat hij leuk vindt.
Sinds de COVID-19 pandemie is de creatieve economie een van de snelst groeiende sectoren van dit moment. Dit is geweldig nieuws voor studenten die al interesse hebben in de creatieve sector, omdat ze een breder scala aan carrièrepaden kunnen verkennen.
Maar of het nu gaat om een creatieve sector of niet, het aanmoedigen van studenten om hun creativiteit vanaf jonge leeftijd te ontdekken en te ontwikkelen kan alle carrières ten goede komen. Een arts kan bijvoorbeeld creatief te werk moeten gaan bij een noodgeval als hij niet de gebruikelijke hulp of hulpmiddelen heeft om te doen wat hij nodig heeft om de situatie op te lossen.
Denk aan een cultuurdag
Een Cultuurdag op de middelbare school belooft een inspirerende dag vol workshops. Het biedt de kans om nieuwe ervaringen op te doen, boeiende optredens bij te wonen en spannende technieken uit te proberen. Kleinkunstig heeft een uitgebreid scala aan mogelijkheden, dat volledig kan worden afgestemd op jullie specifieke wensen. Een cultuurdag Kleinkunstig kan er dus goed voor zorgen dat de creativiteit bij leerlingen wordt gestimuleerd.
Creativiteit begint bij leerkrachten
Leraren moeten creativiteit stimuleren in hun les planning, omdat creativiteit het welzijn van leerlingen positief kan beïnvloeden.
Als leerkracht betekent dit dus niet dat je meer tijd moet besteden aan knutselen. Omarm in plaats daarvan een paar strategieën in de klas die de creativiteit van je leerlingen stimuleren. Hier zijn enkele ideeën:
- Creëer een veilige omgeving: Omdat creativiteit acceptatie nodig heeft, moeten je leerlingen zich veilig voelen om zich te uiten bij jou en hun medeleerlingen.
- Stel meer vragen: Wanneer een leerling interesse toont in iets, vraag dan waarom ze geïntrigeerd zijn en kijk of ze geïnteresseerd zijn om het onderwerp verder te onderzoeken.
- Moedig autonomie aan: In plaats van zelf te bepalen wat “goed” of “slecht” is en dat te projecteren op je leerlingen, geef feedback die zelfstandigheid aanmoedigt.
- Verstoot de “herrieschoppers” niet: Leerlingen die er vaak voor kiezen om dingen op hun manier te doen, vertonen binnen dat gedrag al tekenen van creativiteit. Ook al moet je ze leren dat bepaald gedrag ongepast is, wees creatief en kijk of je hun energie kunt kanaliseren op een manier die bij hen past.
- Ontkracht de mythes over creativiteit: Leerlingen moeten begrijpen dat creativiteit meer is dan tekenen en schilderen. Laat ze weten dat het in alle aspecten van het leven wordt gebruikt.
Leerkrachten zijn belangrijke rolmodellen in het leven van een kind – ze observeren je bijna dagelijks, wat uiteindelijk hun ontwikkeling vormt. Ze zullen merken of je een creatieve manier van zijn hebt en proberen je manier van denken aan te passen om te zien of het ook voor hen werkt.
Door een gezonde balans te vinden tussen structuur en creativiteit met een workshop van Kleinkunstig bijvoorbeeld, creëer je een omgeving die leerlingen aanmoedigt om zich individueel te ontwikkelen, waardoor hun zelfvertrouwen groeit en ze zich in hun verdere leven kunnen ontplooien.