Trekt jouw haarlijn steeds verder terug of heb je te maken met inhammen? Dit kan ervoor zorgen dat je onzeker wordt. De voorste haarlijn is immers gezichtsbepalend. Veel Nederlanders proberen haaruitval eerst tegen te gaan met verschillende middeltjes. Helaas zorgt dit meestal niet voor het gewenste resultaat. Moet je het er dan maar bij laten zitten? Nee, want je kunt in dat geval een haartransplantatie overwegen. Haartransplantaties bij Zantman Kliniek bijvoorbeeld hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Toch ziet niet iedereen in waarom een haartransplantatie het overwegen waard is. Geldt dit ook voor jou? Wij vertellen je in deze tekst wat het nut van zo’n ingreep is.
Oude haarlijn wordt blijvend hersteld
De voornaamste reden om een haartransplantatie te overwegen, is omdat je hier kale plekken mee tegengaat. Heb je niet eerder zo’n ingreep ondergaan? Dan denk je mogelijk dat de getransplanteerde haren na verloop van tijd weer uitvallen. Dit is niet het geval. Als de haren eenmaal getransplanteerd zijn is de oude haarlijn na verloop van tijd blijvend hersteld.
Nu vraag jij je mogelijk af hoe het kan dat nieuwe haren niet uitvallen. Dit heeft te maken met de genetische aanleg van de haren die getransplanteerd worden. Deze zijn afkomstig van het achterhoofd. De haren uit dit donorgebied hebben namelijk een andere genetische aanleg. Zij zijn hierdoor niet gevoelig voor het hormoon DHT, dat vaak verantwoordelijk is voor haaruitval. Laat je haren transplanteren? Dan hoef je er dus niet bang voor te zijn dat je na verloop van tijd opnieuw zo’n ingreep moet ondergaan.
Je ziet er na afloop niets van
Veel mensen denken dat een haartransplantatie na afloop altijd zichtbaar is. Dit hangt echter af van de methode die je kiest. Laat je jouw haren transplanteren middels Follicular Unit Transplantation (FUT)? Dan wordt er een stripje huid weggenomen uit de haarkrans aan de achterzijde van jouw hoofd. Ondanks dat dit stripje klein van stuk is, ontstaat er wel een wond. Deze herstelt niet vanzelf, waardoor hij gehecht moet worden. Als je kiest voor de FUT-techniek blijft er dus altijd een litteken zichtbaar.
Wil je niet dat er een litteken zichtbaar is na afloop van een haartransplantatie? Kies dan voor Follicular Unit Extraction (FUE). Bij deze techniek wordt er geen stripje haar weggenomen, maar worden de haarwortels één voor één uit de haarkrans van de hoofdhuid verwijderd. Hiervoor gebruikt een haar kliniek een holle micronaald of een boortje. Er worden kleine sneetjes gemaakt in het ontvangstgebied, waardoor de haarwortels direct geïmplanteerd kunnen worden. Doordat de haren één voor één uit jouw hoofdhuid worden verwijderd, ontstaan er slechts kleine wondjes. Deze groeien vanzelf weer dicht, waardoor naderhand niet te zien is dat jij een haartransplantatie ondergaan hebt.
Het doet geen pijn
Aangezien een haartransplantatie een medische ingreep is, denken veel mensen dat dit pijn doet. Toch is dit niet het geval. Hoe dit komt? Doordat je plaatselijk verdoofd wordt voordat de haren getransplanteerd worden. Dit is zowel bij de FUE- als bij de FUT-techniek het geval. Niet alleen het donorgebied wordt verdoofd, maar ook het ontvangstgebied. Hierdoor voel je helemaal niets van de ingreep. Het enige wat een beetje gevoelig kan zijn, is het prikje van de verdoving. Na afloop van de behandeling ervaren de meeste mensen doorgaans ook geen pijn. Heel af en toe kan er sprake zijn van lichte napijn. Met behulp van een paracetamol of andere pijnstiller kun je dit eenvoudig tegengaan.