Merk je ook dat het leven duurder wordt? Stijgende energieprijzen, brandstofkosten, supermarktrekeningen, noem maar op. Mogelijk ben je op zoek naar manieren om te besparen en overweeg je al een tijdje om zonnepanelen aan te schaffen. Maar wat kost het en wat levert het op? Advies zonnepanelen: daarvoor zit je goed in dit artikel. Lees het door en beslis of een zonnesysteem voor jou interessant is.
Terugverdienen Γ©n extra verdienen!
Een gemiddeld zonnesysteem kost circa β¬3.500 tot β¬5.000. Deze investering heb je in zoβn zes tot acht jaar terugverdiend. Mogelijk nog sneller als de energieprijzen blijven stijgen. Tel daarbij op dat de kwalitatieve zonnepanelen van tegenwoordig wel 20 tot 25 jaar meegaan. Nadat je ze hebt terugverdiend kun je dus nog een flinke periode cashen. De precieze investering in een zonnesysteem is overigens afhankelijk van je verbruik. Wat kosten zonnepanelen in jouw situatie? Doe de Dakscan bij aanbieder Sungevity voor een indicatie. En laat je voor het aantal panelen op jouw dak adviseren door een specialist, zodat het opwekvermogen past bij je energieverbruik.
21% btw uitsparen
Wie voor de eerste keer zonnepanelen koopt die kan binnen zes maanden na het jaar van aanschaf de btw terugvragen via een formulier van de Belastingdienst. Dat scheelt 21%, wat in praktijk al snel neerkomt op een besparing van β¬1.000. Mogelijk gaat de teruggave-regeling er in 2023 helemaal af en wordt de btw op zonnepanelen afgeschaft. Vanaf dan zou je zelfs geen formulier meer in hoeven vullen. Hoe dan ook, je bespaart dus flink wat knaken door de btw-regeling.
Extra subsidie krijgen
Naast de btw-regeling is er mogelijk nog een andere manier om te besparen op je aankoop. Gemeenten stellen namelijk regelmatig aantrekkelijke subsidies voor je beschikbaar. De regelingen verschillen per gemeente, dus controleer zeker de website om te zien of jij ergens slim gebruik van kunt maken. Het kan gaan om subsidie op zonnepanelen, maar ook bijvoorbeeld op isolerende maatregelen of het plaatsen van ledverlichting. Kun je meteen ook de rest van je huis verduurzamen.
Groene lening voor financiering
Bovenstaande klinkt voor jou misschien aantrekkelijk, maar dat wil nog niet zeggen dat je het geld op zak hebt. Gelukkig is daar een effectieve oplossing voor, namelijk de groene lening. Dit type lening is bedoeld voor het nemen van duurzame maatregelen in en om het huis. De voorwaarden zijn relatief gunstig, zoals een rentepercentage van 3,5% tot 4% en de mogelijkheid om tussentijds af te lossen. Normaal gezien kom je zelfs met een groene lening voor zonnepanelen onder de streep voordeliger uit dan wanneer je de zonnepanelen aan je neus voorbij zou laten gaan.
Huis stijgt flink in waarde
Wie een zonnesysteem installeert heeft een huis dat gemiddeld gezien β¬7.000 duurder verkocht wordt, zo blijkt uit onderzoek van De Nederlandse Bank. Wil je dus op korte termijn verhuizen, dan loont het dubbel en dwars om zonnepanelen aan te leggen. Zo kun je tot de verhuizing profiteren van voordeligere energie en kun je daarnaast normaliter meer vangen voor je huis. Theoretisch gezien heb je de investering in het zonnesysteem dan al direct terugverdiend!