In de afgelopen tien jaar zijn veel beroepen overbodig geworden. Goed voorbeeld is bijvoorbeeld administratief werk. Lang vormden zij de spil van elk bedrijf. Sinds de digitalisering van veel bedrijven is deze functie echter zo goed als overbodig geworden. Dan zijn er ook nog sectoren waar gewoon heel weinig beroepen beschikbaar zijn. Hierdoor is het na het studeren vechten om een plekje binnen de arbeidsmarkt. Allemaal redenen waarom het soms beter kan zijn om je te laten omscholen. Om meer kans te maken op een goede baan, maar ook om meer te genieten van je werk.
De technische branche behoort tot één van de sectoren die steeds meer mensen proberen aan te trekken. Niet zonder reden. Want er heerst een enorm tekort aan goede arbeidskrachten binnen deze branche. Tegelijkertijd blijft deze ook alleen maar verder groeien. Overweeg jij een opleiding binnen de technische branche? Maar ben je nog niet overtuigd of je je daadwerkelijk wil laten omscholen? In dit artikel vertellen we je waarom dit zoβn goed idee is.
Alle opleidingsniveaus
Een van de grotere voordelen van de technische branche is dat de banen zeer uiteenlopend zijn. Er is baanzekerheid voor vrijwel alle opleidingsniveaus. Techniek opleidingen mbo richten zich vooral op de praktische kant. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een opleiding tot zonnepanelen monteur of loodgieter. Je gaat hierbij dus echt aan het werk in de praktijk. Je komt bij de mensen thuis, bent lekker met je handen bezig en geen dag is hetzelfde. Er zijn ook opleidingen voor mensen die via het hbo of de universiteit willen doorstromen. Kortom: er is voor ieder wat wils te vinden.
Je kunt momenteel bij verschillende instituten terecht om je te laten omscholen. Goed voorbeeld is Strevon. Zij doen er alles aan om meer goed opgeleide arbeidskrachten in de technische sector te krijgen. Ze enthousiasmeren jonge mensen, maar ook mensen die al jarenlange werkervaring in een geheel andere branche hebben opgedaan. Middels verschillende cursussen helpen zij mensen klaar te stomen om binnen slechts 1,5 jaar volledig zelfstandig aan de slag te gaan.
Goede kansen op de arbeidsmarkt
Het is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend dat je na het behalen van je diploma direct aan de slag kunt. Er zijn genoeg mensen die jaren gestudeerd hebben en uiteindelijk werkloos thuis komen te zitten. Simpelweg omdat er te weinig kansen zijn.
In de techniek is dit wel anders. Er heerst momenteel een enorm tekort aan mensen die technisch opgeleid zijn. Bovendien blijft de sector groeien en komen er weer nieuwe beroepen bij. Zo was het beroep zonnepanelen monteur twintig jaar geleden nog nauwelijks bekend. Inmiddels is er juist enorm veel vraag naar deze monteurs. Techniek blijft altijd ontstaan. Banen blijven voor het oprapen liggen. Omscholen installatietechniek staat dus ook gelijk aan baanzekerheid.
Direct aan de slag
Bij de meeste technische opleidingen word je niet eerst jaren terug de schoolbanken in gestuurd, maar kun je direct aan de slag. De opleidingen zijn kort en veelomvattend. Binnen relatief korte tijd word je klaargestoomd om aan de slag te gaan. Al tijdens de studie krijg je salaris en dit wordt alleen maar hoger naarmate je meer ervaring en kennis opdoet. Hierdoor wordt het een stuk interessanter om je om te laten scholen, omdat je verder ook weinig inkomsten mis zult lopen.