Een uitgebreide maaltijd samenstellen, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je doet het dagelijks, er moet tenslotte iedere dag wat te eten liggen op de borden, maar waarschijnlijk niet altijd met evenveel zorg en aandacht voor de smaak. Logisch, de meeste mensen hebben daar ook helemaal geen tijd voor, en bereiden vooral een maaltijd omdat er nu eenmaal moet worden gegeten. Kook je echter een keer uitgebreid, omdat je daar zin in hebt of omdat er een bijzondere gelegenheid is, dan is het juist de uitdaging om er iets bijzonder smakelijks van te maken. Door te kiezen voor ingrediΓ«nten die elkaar aanvullen en soms ook uitdagen. Smaken die elkaar versterken of juist perfect in harmonie brengen. Een mooie ontdekkingsreis, waarbij een goede wijn je soms goed van pas kan komen.
Hoe zorg je dat smaken interessant worden?
Een gerecht dat maar één enkele smaak heeft, dat eet niet makkelijk weg. Je proeft smaken namelijk het best als deze ook een contrast hebben. De chocolade met karamel en zeezout waar zoveel mensen dol op zijn is daarvan een mooi voorbeeld. De zoete karamel en het zeezout zijn bijna elkaar tegenovergestelde. Daardoor versterken ze elkaars smaak. Het zout proeft veel zouter als je tegelijk iets zoets in je mond hebt, en andersom geldt dit ook.
Dit soort tegenstellingen zoek je ook bij het bereiden van een bijzondere maaltijd. Alles zoet, dat is niet erg lekker, terwijl alleen maar zout er ook voor zorgt dat je de smaken nauwelijks meer proeft. Hier een goede balans in vinden, smaken kiezen die mooie contrasten vormen of elkaar perfect aanvullen, dat is de sleutel naar een smakelijk gerecht.
Wijn kan je helpen
Het kan best lastig zijn om een maaltijd te bereiden waarin de smaken het beste in elkaar naar boven halen. Gelukkig is er altijd hulp uit onverwachte hoek: in de wijnfles. Wijn, zeker rode, heeft namelijk een goed aanwezige smaak, die vaak ook nog eens een mooi contrast vormt met wat er op ons bord ligt. Ga je wijn kopen om bij een bijzondere maaltijd te serveren, denk dan goed na over wat je precies gaat bereiden. Je wilt namelijk een wijn kiezen die voor dat mooie contrast kan zorgen, die een aanvulling kan geven op de smaak die je binnen de maaltijd misschien lastig voor elkaar krijgt. Kies als kerstwijn bijvoorbeeld voor een wijn die perfect past bij wild, als dat is wat je gaat serveren. Of zoek naar een wijn die ideaal combineert bij kalkoen, als dat op tafel komt te staan. Laat je, indien nodig, goed informeren, zodat je zeker weet dat de wijn die je kiest ervoor zal zorgen dat je maaltijd extra smakelijk en spannend wordt.