Een Dutch oven is zonder twijfel een van de meest veelzijdige pannen die je kunt hebben. Maar wat is een goede Dutch oven precies? Wat kook je erin en hoe weet je welke je moet kopen? Laten we er eens dieper op ingaan:
Wat is een Dutch Oven?
Een Dutch oven is een dikwandige pan met deksel. Dit type stevige kookpot wordt al eeuwenlang gebruikt om soepen, stoofpotten, sauzen en broden langzaam in te koken.
Dutch ovens zijn er in gietijzeren, geëmailleerde, aluminium en keramische varianten. Traditioneel worden ze echter gemaakt van gekruid gietijzer.
Dutch Oven geschiedenis
Het is niet verrassend dat de geschiedenis van de Dutch oven teruggaat tot Nederland. Pannen uit de 17e eeuw werden meestal gemaakt van dure materialen, zoals messing en koper. In die tijd waren de Nederlanders de beste pannenmakers ter wereld. Een Engelse uitvinder realiseerde zich dat gietijzer een veel goedkoper alternatief was, maar hij moest een Nederlands proces gebruiken om de mallen te laten werken. Daarom wordt de pan nog steeds een “Dutch oven” genoemd.
Nederlandse oven vs. Franse oven
Het verschil tussen een Nederlandse oven en een Franse oven is het materiaal dat wordt gebruikt om de binnenkant van de pan te bekleden. Dutch ovens zijn volledig gemaakt van gietijzer, terwijl Franse ovens zijn gecoat met emaille. Natuurlijk is dit slechts een technische kwestie, en welke je koopt en gebruikt is een kwestie van persoonlijke voorkeur. De meeste recepten die om een “Dutch oven” vragen werken net zo goed in wat technisch gezien een Franse oven is.
Gebruik Dutch Oven
Een Dutch oven van hoge kwaliteit is een goede investering. Niet alleen is hij handig voor het maken van allerlei recepten, maar hij is ook super veelzijdig als het gaat om waar je kookt. Je kunt hem gebruiken om op het fornuis en/of in de oven te koken. Hier zijn een paar van de populairste manieren om Dutch ovens te gebruiken:
- Soepen en stoofschotels: Dutch ovens zijn ideaal om dingen laag en langzaam te koken, waardoor ze perfect zijn voor stevige soepen en stoofschotels. Ze hebben meestal royale afmetingen, wat betekent dat ze veel vloeistof kunnen bevatten.
- Vlees smoren: Het zware materiaal warmt gelijkmatig op en houdt hoge temperaturen goed vast, dus je kunt vlees (en groenten) perfect smoren.
- Brood bakken: De dikke wanden en het zware deksel van de Dutch oven creëren een stomende omgeving die het deeg lekker vochtig houdt en helpt rijzen.
- Kamperen: Ja, er zijn Dutch ovens die speciaal gemaakt zijn om buiten te koken! Je kunt hiervoor echter niet zomaar een oude Dutch oven gebruiken. Zoek er een die speciaal ontworpen is om boven een kampvuur te plaatsen.
Soorten Dutch Ovens
Hoewel de meeste Dutch ovens ongeveer dezelfde vorm hebben, zijn ze er in verschillende kleuren, maten en materialen.
Neem deze factoren in overweging bij het kiezen van de Dutch oven die het beste bij je past:
Materiaal
- Kaal gietijzer: Dutch ovens hebben niet voor niets de tand des tijds doorstaan: Het materiaal houdt gedurende lange tijd een constante warmte vast, waardoor het perfect is om iets langzaam te koken. Maar iedereen die wel eens gietijzeren kookgerei heeft gehad, kan je vertellen dat goed onderhoud een must is. Het vereist een speciale reiniging (gooi het niet in de vaatwasser) en kruiden om functioneel te blijven, dus investeer er alleen in als je klaar bent voor dat soort verantwoordelijkheid. Maar als je goed voor je gietijzer zorgt, gaat het een leven lang mee.
- Geëmailleerd gietijzer: Dutch ovens (die, ja, technisch gezien Franse ovens zijn – laten we niet te veel in details treden) zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Dit komt doordat ze alle voordelen hebben van traditionele Dutch ovens, maar ze zijn veel gemakkelijker te onderhouden. Je bent waarschijnlijk wel bekend met Le Creuset’s versie van het klassieke kookgerei. Het best verkochte product van de Franse fabrikant is een soort icoon geworden vanwege de duurzaamheid, veelzijdigheid, functionaliteit en het ronduit mooie uiterlijk. Het enige nadeel van geëmailleerd gietijzer is het hoge prijskaartje (deze kunnen meer dan €250 kosten). Dat gezegd hebbende, krijg je op de lange termijn meer dan waar voor je geld.
- Keramisch: Dutch ovens zijn lichter dan andere types, dus ze zijn veel gemakkelijker te hanteren. Ze bieden alle voordelen van kaal en geëmailleerd gietijzer, behalve duurzaamheid. De kans is veel groter dat ze barsten als je ze laat vallen of als je ze blootstelt aan extreme temperatuurschommelingen.
Grootte
Bedenk zeker voor hoeveel mensen je regelmatig kookt, en of je graag grote batches gerechten maakt zoals soepen of stoofschotels voor meerdere maaltijden of om in te vriezen. De meeste merken bieden Dutch ovens aan in verschillende maten, van superklein tot absoluut enorm.