Ben je bekend met PFAS? PFAS zijn giftige chemicaliën die schadelijk zijn voor het milieu en voor onze gezondheid. Maar waarom zijn ze schadelijk? Waar worden ze gevonden? En kunnen we PFAS vermijden? We leggen het hier uit.
Wat zijn PFAS?
Synthetische chemische stoffen
PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn door mensen gemaakte chemische stoffen die gebruikt worden om alledaagse voorwerpen bestand te maken tegen water, olie en vuil. Tot deze voorwerpen behoren dingen als regenjassen, voedselverpakkingen, cosmetica, blusschuim en bepaalde soorten anti-aanbakpannen.
Onverwoestbaar
PFAS zijn uiterst duurzaam en breken heel langzaam af. Sommige doen er wel 1.000 jaar over om volledig af te breken. Dat betekent dat alle PFAS die ooit geproduceerd zijn nog steeds op de planeet bestaan. Daarom hebben ze de bijnaam “chemicaliën voor altijd” gekregen.
Zijn PFAS schadelijk?
Tijdens het productieproces kunnen PFAS in de lucht, het water, de grond en dus in onze eten terechtkomen. Denk maar aan de vis, het vlees, het fruit, de groenten en zelfs het leidingwater! Er kunnen ook giftige dampen vrijkomen als een pan met een traditionele anti-aanbaklaag oververhit raakt, die we dan inademen. Het gevolg is dat we elke dag een maat PFAS binnenkrijgen zonder het te beseffen. Gelukkig zijn er Pfas vrije pannen te koop die deze giftige chemicaliën dus vermijden. PFAS-vrije pannen zijn pannen met een alternatieve antiaanbaklaag of helemaal geen kunstmatige antiaanbaklaag. Zo noemt men de PFAS-vrije koekenpannen ook wel de ‘gezonde koekenpannen’. Deze pannen zijn namelijk vrij van schadelijke stoffen, dus veilig voor jou en het milieu.
Gezondheidsproblemen
De gevolgen zijn ernstig: bijna iedereen in de wereld heeft tegenwoordig PFAS in zijn bloed aanwezig. En als de concentratie van bepaalde soorten PFAS in je lichaam te hoog is, heb je volgens studies meer kans op ernstige gezondheidsproblemen. Daartoe behoren een verzwakt immuunsysteem, hormoonverstoring, verhoogd cholesterol, verhoogd risico op kanker, hart- en vaatziekten en een lager geboortegewicht bij pasgeborenen.