Het zal je niet ontgaan zijn dat het ene sushi restaurant na de andere de grond uitgestapt wordt. Een aantal jaren geleden was sushi eten voorbehouden aan de upper class maar dit is tegenwoordig al lang niet meer het geval. Iedereen lijkt wel zeer regelmatig een sushi restaurant binnen te stappen. Wat maakt sushi eten zo populair?
Japanse termen die we inmiddels allemaal kennen
California maki, sake, nigiri en temaki. Het zijn de Japanse termen die we inmiddels allemaal kennen. Het zijn termen die je inmiddels terug vindt op de menukaart of het bestel tablet in een sushi restaurant. We hebben het hier over gerechten uit Japan die bestaan uit gekookte rijst dat afgekoeld is, in combinatie met zeewier en zoete rijstazijn. Deze gerechten worden gegeten met gebakken ei, groenten en vis of zeevruchten. Om je een beeld te geven van de genoemde termen: maki is het bekende rolletje rijst in zeewier (nori). De meest populaire sushi is nigiri: rijst en daarop een stukje (rauwe) vis. Als je temaki bestelt krijg je het bekende puntzakje (met inhoud) van zeewier. Om je gerecht compleet te maken wordt sushi vaak geserveerd met wasabi, sojasaus en gember.
Hoe is de populariteit van Sushi ontstaan?
Als je denkt dat sushi nog vrij nieuw is, heb je het helemaal mis. Sushi is ontstaan uit een fermentatie methode om vis te conserveren met behulp van rijst. We hebben het hier over een periode tussen de 1603–1868. Sushi kreeg pas een jaar of 25 geleden bekendheid in Nederland. In eerste instantie was het een Japanse delicatesse voor de high culture. Met de komst van de all you can eat concepten werd het eten van sushi zeer populair en dat is niet verwonderlijk: je keuze is reuze bij de betere sushi restaurants. Naast de grote keuzemogelijkheden in sushi kun je ook genieten van heerlijke grill gerechten. Smaken verschillen maar de betere sushi restaurants weten hier wel raad mee!
Wat is de magie achter het eten van sushi?
Tik de term “sushi restaurant in Den Bosch” in bij Google en je krijgt ongeveer 1.910.000 resultaten binnen 0,58 seconden. Het aantal sushi restaurants is binnen een kort tijdsbestek toegenomen. Dit roept de vraag op wat de magie is achter het eten van sushi. Allereerst wordt deze magie gevormd door de veelzijdigheid aan keuzemogelijkheden. Daarnaast is sushi zeker niet ongezond. Een ander belangrijk punt is de prijs/kwaliteitverhouding. Het eten van sushi is zeer toegankelijk geworden voor het grote publiek en het all you can eat concept spreekt dusdanig veel mensen aan dat je gerust kunt stellen dat het genieten van sushi een blijvertje is.