De juiste werknemer aannemen is erg moeilijk. De verkeerde aannemen is duur, kost je werkomgeving veel geld en kost je enorm veel tijd. De juiste aannemen leidt daarentegen tot een hoge productiviteit, een succesvolle werkrelatie en een positieve impact op je gehele werkomgeving. Er zijn daarnaast ook steeds meer mensen die een internationale carriere beginnen.
De juiste werknemer aannemen verbetert de werkcultuur en zorgt voor een duizend keer zo hoge werknemersmoraal, positievere forward-thinking planning en er zullen zoveel meer moeilijke doelen worden behaald. Hierdoor zal je de tijd en energie ook in de relatie tussen de nieuwe medewerker en de andere medewerkers kunnen steken—een kostbaar en emotioneel proces.
Dit is niet een kort stappenplan voor het aannemen van personeel, maar deze stappen zullen je een goed handvat aanreiken voor wanneer je medewerkers moet aannemen. Als je een stappenplan nodig hebt, zie dit dan als een checklist voor het succesvolle aannemen van personeel. Het biedt een begrijpelijke benadering.
Leg het Werk Goed Uit Voordat je de Werknemer Aanneemt
De juiste werknemer aannemen begint met een analyse. Met een analyse kan je informatie verzamelen over de taken, verantwoordelijkheden, vereiste vaardigheden, uitkomsten en de werkomgeving van een specifieke baan.
De informatie die voortkomt uit de analyse is fundamenteel voor het ontwikkelen van de functieomschrijving voor de nieuwe werknemer. De functieomschrijving helpt je om een recruitment-strategie te vormen voor het aannemen van de juiste werknemer.
Plan Je Recruitment-strategie
Met de functieomschrijving bij de hand, moet je nu een recruitment-strategie meeting bijeenroepen met de belangrijkste werknemers tijdens het inhuren van nieuw personeel. De personeelsmanager is cruciaal bij de planning. Bij deze vergadering staat je recruitment-strategie vast en zal de uitvoer beginnen. Teams die vaak samenwerken tijdens het inhuren van een medewerker kunnen deze stap vaak via email uitvoeren.
Gebruik een Checklist voor het Aannemen van een Medewerker
Deze checklist voor het inhuren van een medewerker zal je helpen om het gehele sollicitatieproces te systematiseren. Of het nu je eerste medewerker is of de honderdste, deze checklist helpt je om je recruitment in goede banen te leiden.
De checklist voor het aannemen van personeel houdt je recruitment-inspanningen op de goede weg en geeft je de mogelijkheid om de vooruitgang te communiceren aan geinteresseerde medewerkers en de recruitment-manager.
Kies de Goede Kandidaten Tijdens het Aannemen van Personeel
Je kan relaties met potentiele kandidaten opbouwen, voordat je ze nodig hebt tijdens het sollicitatieproces. Deze ideeën zullen je in een grote recruitment-pool gooien vol met kandidaten voor wanneer je een vacature publiceert.
Hoe meer gekwalificeerde kandidaten je kan ontwikkelen wanneer je personeel zoekt, des te groter de kans dat je een goede potentiele kandidaat vindt. Lees meer over het ontdekken van de beste manieren waarop je een talentenpool kan ontwikkelen wanneer je een medewerker zoekt.
Controleer de Referenties en Sollicitaties Nauwkeurig
Het beoordelen van CV’s, motivatiebrieven, sollicitaties en sollicitatiebrieven begint met een goed geschreven functieomschrijving. Jouw puntsgewijze lijst van de beste eigenschappen van de meest gekwalificeerde kandidaat is ontwikkeld als onderdeel van het recruitment-planningsproces.
Beoordeel alle sollicitanten aan de hand van deze lijst van kwalificaties, vaardigheden, ervaring en karakteristieken. Je zal je tijd door willen brengen met de best gekwalificeerde kandidaten wanneer je iemand wilt aannemen. En, op deze manier besteed je je tijd op een goede manier.
Screen Je Kandidaten Van Tevoren
De belangrijkste reden om je kandidaten van tevoren te screenen als je iemand wilt aannemen is om de betrokken personeelsleden veel tijd te besparen. Een kandidaat kan er perfect uitzien op papier, maar een screening-interview kan je vertellen of zijn/haar kwalificaties voldoende zijn en goed bij de baan passen.
Daarnaast kan je tijdens zo’n interview bepalen of hun salarisverwachtingen bij de baan passen. Een ervaren telefonische interviewer zal bewijs vinden over of een kandidaat binnen de werkcultuur past—of niet.
Vraag de Goede Vragen tijdens het Sollicitatiegesprek
Het sollicitatiegesprek is een krachtige factor in het sollicitatieproces. Het gesprek is een van de belangrijkste tools voor werkgevers. De vragen die worden gesteld zijn cruciaal voor het vinden van de geschikte werknemer tijdens een sollicitatiegesprek.
Vragen die je helpen om onderscheid te maken tussen de gewenste kandidaten en de gemiddelde kandidaten zijn fundamenteel als je een nieuwe werknemer wilt aannemen. De vragen zijn belangrijk voor werkgevers. Hier volgen een aantal voorbeeldvragen voor tijdens het sollicitatiegesprek.
Voer Background checks Uit en Controleer de Referenties Wanneer Je Iemand Aanneemt
Effectieve background checks zijn een van de meest belangrijke stappen wanneer je een werknemer wilt aannemen. Je moet bevestigen dat alle gepresenteerde referenties, vaardigheden en ervaring van jouw kandidaat klopt.
Bij de backgroundchecks moeten referenties, vooral van oude werkgever, educatieve prestaties, de gehele CV en eventueel strafblad uitvoerig worden gecontroleerd. Andere background checks, zoals krediethistorie, moet gerelateerd zijn aan de baan waar je iemand voor wilt aannemen.
Geef een Functieaanbod
De brief met het functieaanbod wordt verstrekt aan de kandidaat die je voor de functie hebt geselecteerd. Meestal hebben de kandidaat en de organisatie mondeling onderhandeld over de voorwaarden van hun aanstelling en deze brief bevestigt de mondelinge afspraken over salaris en andere voordelen.
Hoe hoger de functie, hoe groter de kans dat het aanbod uitmondt in langdurige onderhandeling over salaris, voordelen, beëindiging van het dienstverband, bonuspotentieel, ontslagvergoeding, aandelenopties en nog veel meer bij het in dienst treden van een werknemer.
Gebruik Effectieve Ardbeidsbrieven Wanneer Je Iemand Zoekt
Deze voorbeeldbrieven helpen je bij het afwijzen van sollicitanten, het doen van een aanbod, het verwelkomen van werknemers en bij nog zoveel meer wanneer je een werknemer zoekt. Gebruik deze voorbeeldbrieven om de arbeidsbrieven te ontwikkelen die je in jouw organisatie gebruikt wanneer je een werknemer in dienst neemt.