Bedplassen is geen onderwerp waar makkelijk over gepraat wordt. Noch door het kind dat nog in bed plast, noch door de ouder(s). Bedplassen wordt helaas nog steeds als een taboe behandeld. Dat is raar en onnodig, want veel kinderen die ouder zijn dan 5 jaar plassen nog steeds meerdere keren per week in bed. Het komt dus veel vaker voor dan je zou denken.
Bij het bespreken van bedplassen wordt vaak de plaswekker genoemd. Mensen lezen en horen verschillende verhalen. Van binnen een paar nachten droog worden tot weken slapeloze nachten met een gefrustreerd kind dat uiteindelijk toch in bed plast. Daarom stellen veel ouders ons de vraag: werkt de plaswekker echt voor kinderen die bedplassen?
De plaswekker is zeker niet de juiste oplossing voor elk kind dat in bed plast. Als je een lichamelijke oorzaak vermoedt, bijvoorbeeld omdat je kind overdag ook vaak in de broek plast, raden wij je aan eerst contact op te nemen met je huisarts.
Maar heel vaak is er geen fysieke oorzaak. Je kind is een diepe slaper en is zich niet bewust van wat er gebeurt. Hij of zij heeft een zogenaamde hoge wekdrempel. Hierdoor wordt het gevoel van een volle blaas niet (tijdig) herkend tijdens het slapen. Met bedplassen tot gevolg.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat in deze situatie de plaswekker de beste methode is om snel een einde te maken aan het plassen.
De plaswekker is echter geen wondermiddel! Het probleem wordt niet opgelost door alleen de plaswekker te kopen. Maar de plaswekker is een hulpmiddel waarmee je het plasprobleem serieus kunt aanpakken.
De plaswekker geeft een alarm af als je kind in bed begint te plassen. Je kind moet wakker worden door deze wekker, in een reflex stoppen met plassen en naar de badkamer gaan om het af te maken. Door consequent snel op het alarm te reageren, ontwikkelt het kind een wek reflex van het gevoel van een volle blaas.
Maar zoals we al zeiden, de plaswekker is geen wondermiddel. Voor een korte, succesvolle plaswekkertraining zijn de volgende punten cruciaal:
Gebruik de plaswekker dagelijks
En met dagelijks bedoelen we elke nacht. Afwisselen tussen de plaswekker en luiers is geen goed idee. Je wil je kind een wek reflex aanleren, en dat kan niet als het een luier draagt. Ga je op vakantie of een weekendje weg? Neem dan een plaswekker mee. Wil je een discretere wekker meenemen, dan zijn er plaswekkers met een (stil) trilelement. Ben je gescheiden en slaapt je kind in meerdere huizen? Overleg met je ex-partner of zij aan de training willen deelnemen. Slechts de helft van de tijd trainen maakt het echt minder effectief.
Zet door!
De eerste 2 weken zijn vaak het zwaarst. Iedereen moet wennen aan het geluid. De gebroken nachten zijn zwaar, soms ook voor broertjes of zusjes die ook wakker worden van de wekker. Maar dit is meestal alleen de eerste paar nachten. Het kan vermoeiend worden als je kind meerdere keren per nacht naar het toilet moet en daardoor ook meerdere keren per nacht wakker wordt.
Begeleid je kind op een positieve manier
Elke plaswekker wordt geleverd met een motiverende scorekaart met stickers. Elke avond kunnen punten worden verdiend en ‘s ochtends worden beloond met een sticker. Veel kinderen hebben hier baat bij en vinden het leuk om samen met jou de kaart bij te werken.
Het biedt ook de mogelijkheid om de voortgang met je kind te bespreken. En zorg er alsjeblieft voor dat dit altijd positief en constructief gebeurt. Je kind heeft er niet voor gekozen om in bed te plassen. Hij kan er niets aan doen.
Stop niet te vroeg
Wees op je hoede om voortijdig een succes te verklaren. Je kind is waarschijnlijk na 1 droge week nog niet zindelijk. Het is aan te raden om de plaswekker te gebruiken totdat je kind 3 weken achter elkaar droog heeft geslapen of wakker is geworden om zonder hulp van de wekker naar het toilet te gaan. Als het 2 weken na het stoppen met de wekker nog steeds goed gaat, dan is je kind zo goed als zindelijk.
Tot slot de motivatie van je kind
Dit is niet altijd zo gemakkelijk te beïnvloeden als de vorige punten, maar net zo belangrijk. Gemotiveerde kinderen voltooien de training veel gemakkelijker en succesvoller. Ruim 90% van de gemotiveerde kinderen is binnen 3 maanden van bedplassen genezen.
Het is daarom belangrijk om vooraf te bepalen wat voor jou en je kind een goed moment is om te starten met de plaswekkertraining. Het is een training die veel aandacht vraagt. Als iedereen het serieus neemt, kunnen de resultaten verrassend zijn. Andersom kan tot teleurstellingen leiden. De plaswekker is immers geen wondermiddel…