Als je net aandacht begint te besteden aan cryptocurrency en je afvraagt of je moet investeren, dan zijn hier 10 dingen die je moet weten voor je iets koopt.
Zelfs als je een oude pro bent, ken je waarschijnlijk iemand die nieuwsgierig is omdat ze op TV of in de kroeg hoorden dat de prijs van een of andere munt de pan uit rijst en dat ze er snel rijk mee kunnen worden. Deel dit bericht met hem of haar.
1. Stop er niet meer in dan je je kunt veroorloven te verliezen
Crypto is risicovoller dan veel andere investeringen. Niets is gegarandeerd, behalve volatiliteit. Bovendien is het in de meeste gevallen ongereguleerd. Er is geen verzekering voor dit spul, noch is er een koper in laatste instantie. De prijzen van cryptomunten schommelen wild van minuut tot minuut. Terwijl de markt zich koestert in de gloed van een bull run, heeft ze pijnlijke en langdurige correcties doorstaan en zal dat vrijwel zeker weer doen.
Het gevaar varieert in graad. Bitcoin, de oorspronkelijke cryptocurrency, bestaat al meer dan een decennium en het is beduidend minder waarschijnlijk dat hij zal verdwijnen dan de meeste andere munten. Maar ze is ook niet vrij van risico. Wil je meteen beginnen? Dat kan via bijvoorbeeld bitcoin prime.
2. Doe grondig onderzoek
Voordat je een aanzienlijk bedrag in een digitale munt investeert, doe je urenlang onderzoek naar de technologie, zodat je de waardepropositie en de risico’s begrijpt.
Lees alles wat je over het onderwerp kunt vinden. Loer op gemeenschapsforums en mailinglijsten. Luister naar podcasts. Leen boeken uit de bibliotheek, niet alleen over digitale valuta maar ook over verwante gebieden als cryptografie, speltheorie en economie.
Ga naar plaatselijke meetups en stel veel vragen. Als je niet begrijpt wat je hoort, wees dan niet bang om iemand om uitleg te vragen. Als het nog steeds niet logisch is, ga er dan niet van uit dat dat aan jou ligt; de mensen zouden ook gewoon kletspraat kunnen uitkramen. De oprechte zullen de tijd nemen om te helpen, maar wees ook dan op je hoede voor mensen die “hun boek praten” (je vertellen dat je moet kopen wat zij bezitten zodat de prijs omhoog gaat).
Als je denkt dat je alles onderzocht hebt wat er te weten valt, doe dan nog meer werk. Je bent waarschijnlijk nog niet klaar. Dus onderzoek zoveel mogelijk en lees bijvoorbeeld ook buitenlandse blogs zoals ausys.se/bitcoin-prime-recension-2021-ar-bitcoin-prime-en-bluff-eller-inte.
3. Weersta de ‘angst om iets te missen’
Als de enige reden waarom je in iets investeert is om te voorkomen dat je iets mist, is het enige wat je niet zult missen alles verliezen.
Angst om te missen (FOMO) is een zekere manier om alle rijkdom die je in de loop der jaren verzameld mag hebben te vernietigen. Het probleem is dat het een onderbuikreactie is op iets dat eerst onderzocht zou moeten worden. Handelen op basis van je gevoel leidt al snel tot een maag die van streek is.
Weet wat je koopt. Ken het echt. Op een handelsapp gaan en zien dat een valuta de laatste 24 uur 30% of zo gestegen is, is geen onderzoek. Het kan zijn dat je de pechvogel bent aan wie een dalende cryptocurrency wordt verkocht.
Elke munt heeft pompers (schaamteloze promotors), zelfs bitcoin. Bezwijk niet voor groepsdruk. Dit is de middelbare school niet. Denk zelf na en beoordeel de argumenten voor een belegging op hun merites.
Onderzoek. Onderzoek dan nog eens.
4. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook
Net als Wall Street, het Amerikaanse Congres of de American Bar Association, is crypto doorspekt met charlatans. Er zijn meer dan genoeg mensen die beloven dat hun project het project zal zijn dat de bitcoin zal inhalen. Maar is het dat ook? Er is maar één manier om daarachter te komen: Onderzoek doen.
Sommige crypto beurzen bieden meer dan 100x leverage, wat betekent dat je tot 99% van de kosten van een investering kunt lenen. Dit geeft sap aan je winst als een munt in waarde stijgt, maar als het de andere kant op gaat kun je snel weggevaagd worden.
5. Vertrouw niet, verifieer
Oplichters zijn er in overvloed op deze markt. Er maakten enkele boefjes op Twitter gebruik van Elon Musk’s optreden in “Saturday Night Live” op televisie om mensen voor $100.000 aan verschillende crypto’s afhandig te maken met een nep “weggeefactie”. Zich voordoen als het Twitter account van de comedyshow, instrueerden de onverlaten hun slachtoffers om kleine hoeveelheden crypto te sturen om hun adres te verifiëren. Als ze dat deden zouden ze 10 keer het bedrag terugkrijgen.