Druk jij nog op knopjes? Wat hopeloos ouderwets! Tik je op een scherm? Een touchscreen zit vol met bacteriën! Ga met je tijd mee en gebruik je stem. Met spraakbesturing breng je meer comfort in je woning in combinatie met smart home gadgets zoals slimme lampen van Hue of elektrische raamdecoratie van Somfy. Maar welke assistent is het beste? Dat lees je op deze pagina.
Welke spraakassistenten zijn er?
Er zijn allerlei apparaten die je met spraakbesturing kunt bedienen. Zo is er een magnetron die je ‘handsfree’ kunt bedienen. Er is zelfs een elektrische sigaret die naar je stem luistert. Wel lastig als je net een hijs neemt… Hier is de top 5 van spraakassistenten voor 2021:
5. Bixby
Deze spraakassistent van Samsung staat in het rijtje omdat het top 5 lijstje betreft, en we moeite hadden deze lijst vol te krijgen! Dit geeft wel aan dat spraakassistentie het domein is van slechts enkele koplopers met de rest op verre afstand. Bixby werkt met een aantal Samsung smartphones, het eerste product buiten (zak)computers om was een koelkast met Bixby spraakbesturing. Op de Samsung smartwatch is het nog wel interessant om Bixby te gebruiken, het aantal beschikbare talen is wel erg beperkt. Een Nederlandse versie hoef je dus niet snel te verwachten. Enkele jaren na de Chinese, Koreaanse en Engelse Bixby kwam de Spaanstalige versie uit.
4. Cortana
Microsoft heeft deze assistent genoemd naar een karakter uit het spel Halo voor de Xbox spelcomputer. Omdat Microsoft uit de smartphone arena is gestapt is de functionaliteit van Cortana beperkt tot het Windows besturingssysteem en Xbox. Net als met de Edge browser en de Bing zoekmachine is de voornaamste vraag van Windows gebruikers bij Cortana; hoe kom ik er vanaf? Zonder ondersteuning voor de Nederlandse taal en geen bereik buiten Windows desktop en laptop computers zal Cortana niet snel in de top 3 belanden.
3. Alexa
Als Alexa van Amazon ook Nederlands zou verstaan dan zou deze spraakassistent wellicht op nummer 2 zijn uitgekomen. Dit betekent dat de spraakbesturing van Amazon helemaal niet zo slecht is. Omdat Amazon zich toch vooral richt op Engelstalige landen, en het versnipperde Europa wat minder interessant lijkt te vinden, hoeven we dit jaar geen Nederlandstalige versie van Alexa te verwachten. In Amerika is het een ander verhaal. Daar gebruik je spraakbesturing om met de Echo lijn smart home speakers producten te bestellen of informatie op te zoeken. De overeenkomsten tussen zowel hardware en software van Google zijn overduidelijk.
2. Siri
Toen Siri uitkwam in 2011 had Apple een primeur te pakken. Spraakherkenning bestond al langer, maar de integratie met smartphones viel zeker op. Omdat de eerste versie werkte op basis van Wolfram Alpha om informatie op te zoeken in plaats van Google lieten de resultaten te wensen over. Met een licht cynisch toontje en sarcastische opmerkingen had Siri wel een geheel eigen karakter. Hoewel het systeem in de loop der jaren heeft bijgeleerd kan het heel eenvoudige vragen en opdrachten vaak niet beantwoorden. Tel tot tien? Dat is te moeilijk. Ook is er een gebrek aan ‘menselijkheid’ waarbij de nummer één aanzienlijk beter scoort.
1. Hey Google
De onbetwiste leider van de zoekmachines heeft ook de slimste assistent ontwikkeld, niet in de laatste plaats dankzij de zoekresultaten van Google die achter de stem schuil gaan. Het voornaamste nadeel is het gebrek aan een naam, Hey Google straalt toch wat minder persoonlijkheid uit. In combinatie met huisautomatisering kun je enorm veel toepassingen uitvoeren met je stem, ook al zijn er nog steeds zaken waar deze spraakassistent geen kaas van heeft gegeten. De Nederlandse stem is duidelijk en komt behoorlijk natuurlijk over, meerdere talen tegelijkertijd verstaan is mogelijk maar nog niet ideaal. Hey Google kan als beste natuurlijke gesprekken voeren, het is voor 2021 zonder twijfel de beste optie voor spraakbesturing.
Facebook kondigde in 2019 groots aan een eigen spraakassistent te gaan lanceren. Nu drie jaar later is er weinig nieuws bekend over deze assistent.
Ik kan niet kiezen, wat nu?
Als je een iPhone, iPad, iWatch en een iMac in huis hebt, dan zul je hoogstwaarschijnlijk de voorkeur geven aan HomeKit met Siri. Als je meer gebruik maakt van Android toestellen dan kies je sneller voor Google Nest producten in combinatie met Google Home. Waarom kiezen? Je kunt ook een Somfy TaHoma gebruiken die dankzij io-homecontrol samenwerkt met apparaten van onder andere Hue, Velux, Honeywell en Sonos. Daarnaast kun je ook elektrische raamdecoratie, rookmelders en IP camera’s van dit merk bedienen. Deze apparaten sluit je aan op je domotica om ze te bedienen met spraak. Hoewel Somfy geen eigen spraakassistent heeft biedt dit systeem ondersteuning voor de top 3; Hey Google, Siri én Alexa. Zo kun je kiezen voor de spraakbesturing die aansluit op jouw situatie.