Als je relatie op goede voet eindigt, is het heel redelijk om je af te vragen of het mogelijk is om vrienden te zijn met je ex. Per slot van rekening is deze persoon waarschijnlijk iemand die je echt leuk vindt en met wie je graag tijd doorbrengt, en ook iemand met wie je waarschijnlijk ervaringen, ideeΓ«n, waarden en interesses deelt. Om dat allemaal op te geven, alleen maar omdat je je realiseerde dat een romantische relatie tussen jullie niet zal werken, kan zonde zijn.
Laten we het dus eens hebben over hoe je vrienden kunt zijn met je ex – en wanneer dat wel en niet werkt.
Is het een goed idee om vrienden te zijn met je ex?
Ja, het is absoluut mogelijk om vrienden te zijn met je ex. Of het een goed idee is, hangt af van de situatie en de betrokkenen. Sommige mensen zijn in staat om gezonde, positieve relaties met hun exen te hebben zonder problemen of complicaties, terwijl anderen merken dat het onnodig rommelig of zelfs pijnlijk wordt om vrienden te blijven.
Soms komen twee mensen er achter dat ze niet werken als romantische partners, maar dat er aspecten van hun relatie zijn die nog steeds waardevol zijn en gezond kunnen worden onderhouden door middel van een vriendschap.
Vrienden zijn met je ex kan een goed idee zijn als andere aspecten van de relatie waardevol waren voor je groei, ontwikkeling of levensdoelen. Als jij en je ex vaststellen dat jullie betere zakenpartners, trainingsmaatjes of vrienden zijn, en jullie zijn in staat om gezonde grenzen met elkaar te handhaven, dan kan het creΓ«ren van een authentieke vriendschap werken.
Het kan vooral gunstig zijn als jij en je ex samen kinderen hebben. Hoewel ze zegt dat vriendschappen niet noodzakelijk zijn voor succesvol co-ouderschap, kan het een gemakkelijkere omgeving creΓ«ren voor zowel de ouders als de kinderen. Het kan ook zorgen voor meer flexibiliteit bij het beheren van schema’s, disciplineproblemen en de algemene informatiestroom.
Dat gezegd hebbende, vrienden zijn met een ex kan het soms moeilijker maken om succesvol verder te gaan met de relatie als er nog steeds aanhoudende romantische gevoelens voor elkaar zijn of als er spanning ontstaat als jullie allebei met andere mensen gaan daten.
Wanneer je vrienden kunt blijven met een ex:
- Je hebt de tijd genomen om het einde van de romantische relatie te verwerken en te accepteren.
- Jullie hebben allebei geaccepteerd dat de relatie echt voorbij is (en begrijpen waarom het gebeurde).
- Je hebt het gevoel dat je emotioneel verder bent gegaan met de relatie, en je ex ook.
- Jullie hebben geen romantische gevoelens meer voor elkaar en willen geen romantische relatie meer.
- Jullie relatie met elkaar voelt niet langer emotioneel geladen; het voelt energetisch vergelijkbaar met jullie andere vriendschappen.
- Zowel jij als je ex kunnen tijd met elkaar doorbrengen zonder dat het pijnlijk, gespannen, afleidend of ongepast intiem aanvoelt.
- Je voelt je niet langer gehecht aan, afhankelijk van of “partner” van elkaar. Jullie hebben allebei een volledig gescheiden, onafhankelijk privΓ©leven.
- Jullie zijn allebei in staat om gepaste grenzen te handhaven en om te gaan met nostalgische gevoelens die kunnen opkomen zonder er volledig in te vervallen.
- Jullie voelen je allebei helemaal op je gemak en zijn gelukkig met het daten met andere mensen, en jullie willen dat ook op een authentieke manier voor elkaar.
- Jullie hebben samen kinderen of bevinden je op de een of andere manier in elkaars sociale of professionele omgeving en je moet een bepaald niveau van interactie met elkaar behouden.
- De vriendschap voegt iets positiefs toe aan jullie beider leven, of dat nu plezier, kameraadschap, samenwerking of praktische zaken zijn.
Wanneer de banden verbreken:
- Je hoopt stiekem dat jullie weer bij elkaar komen.
- Je hebt nog steeds romantische gevoelens voor je ex en je hebt moeite om verder te gaan.
- Je voelt (of weet) dat je ex nog niet helemaal over je heen is.
- Je houdt vol omdat je je niet kunt voorstellen dat je ooit nog met iemand anders kunt daten of dat je ooit nog zo’n sterke band met iemand anders kunt hebben.
- Je houdt vol omdat je bang of onwillig bent om jullie levens van elkaar los te koppelen en onafhankelijk van elkaar te gaan leven.
- Je houdt je vast omdat je je schuldig voelt omdat je de relatie hebt beΓ«indigd of omdat je het gevoel hebt dat je hem op de een of andere manier je aandacht “verschuldigd” bent.
- Je ex neemt je tijd, energie of hoofdruimte in beslag en dat beΓ―nvloedt je vermogen om met andere mensen uit te gaan of aanwezig te zijn in andere delen van je leven.
- Het idee dat ze met iemand anders daten maakt je jaloers, ongemakkelijk of overstuur.
- Met ze praten of samen tijd doorbrengen voelt pijnlijk, gespannen, afleidend of ongepast intiem.
- De vriendschap voelt eenzijdig, uitputtend of anderszins ongezond.
- Je hebt moeite om je grenzen te handhaven en je vervalt steeds weer in oude gewoontes van toen jullie nog aan het daten waren.
- Het voelt gewoon niet goed om vrienden met hem of haar te zijn.
- Onthoud dat het feit dat je besluit voorlopig geen contact te zoeken niet betekent dat je niet meer om elkaar kunt geven en uiteindelijk in de toekomst weer bij elkaar kunt komen om een nieuwe vriendschap te koesteren. Soms heb je gewoon eerst een beetje ruimte nodig.
Kun je vrienden zijn met een ex van wie je nog steeds houdt?
Het is moeilijk om vrienden te zijn met een ex van wie je nog steeds houdt, maar het is mogelijk. Voor sommige mensen is liefde niet iets dat ze ooit echt “terugnemen”, zelfs nadat een romantische relatie is beΓ«indigd. Ze kunnen van hun voormalige partners blijven houden en er veel om geven, maar die gevoelens zijn niet langer verbonden met het willen blijven daten. Zolang je van harte accepteert dat de relatie voorbij is en actief verder gaat met je leven, kun je nog steeds een vriendschap onderhouden met een ex van wie je houdt.
Dat gezegd hebbende, als de liefde die je voor je ex hebt nog steeds intens, warm, emotioneel of weemoedig voelt, kan het vrienden blijven het moeilijk voor je maken om de relatie los te laten en volledig verder te gaan.
Hoe lang moet je wachten na de breuk?
Er is geen vaste tijdlijn voor hoe lang het duurt om over een relatiebreuk heen te komen. Voor sommige mensen duurt het maar een paar weken of maanden, terwijl het voor anderen jaren kan duren. Het is belangrijk dat beide mensen het gevoel hebben dat ze verder zijn gegaan – of bezig zijn dat succesvol te doen – voordat ze proberen vrienden te worden. De vriendschap mag geen van beide personen belemmeren om verder te gaan; als dat wel zo is, is het waarschijnlijk te vroeg om contact te hebben.
Grenzen stellen met je ex.
Het is belangrijk om grenzen te stellen met je ex, of je nu wel of niet van plan bent om vrienden te blijven. Deze grenzen kunnen fysieke, emotionele, tijds- of energetische grenzen zijn. Het is aan ieder van jullie om te beslissen welke grenzen jullie nodig hebben om vrienden te kunnen blijven zonder dat het rommelig, pijnlijk wordt of terugglijdt naar romantisch gebied.
Je kunt het volgende overwegen:
- Hoe vaak jullie met elkaar communiceren
- Hoeveel je emotioneel op elkaar vertrouwt
- Hoeveel informatie jullie delen over jullie persoonlijke leven
- Of jullie informatie gaan delen over jullie datinglevens of nieuwe partners
- Of jullie je op je gemak voelen om samen tijd alleen door te brengen of liever alleen in groepsverband rondhangen
- Welk niveau van vriendelijkheid is comfortabel als je elkaar in levende lijve ziet
- Hoeveel tijd of energie jullie van elkaar verwachten
Wat betreft fysieke grenzen: sommige mensen vinden het prima om fysieke intimiteit te delen met hun exen – inclusief ongedwongen seks – maar dat varieert sterk, afhankelijk van de mensen en de context. Het hebben van een seksuele relatie met een ex doet de grenzen vaak drastisch vervagen, maar het is mogelijk als jullie beiden afspreken om friends with benefits te zijn zonder verwachtingen of verplichtingen.
De sleutel is ervoor te zorgen dat de relatie die je hebt met je ex niet in de weg staat van je vermogen om verder te gaan en (als dat is wat je wilt) mogelijk contact te maken met andere mensen.
Als je ontdekt dat jij of je ex niet in staat zijn om grenzen met elkaar te handhaven, dan moet je de banden verbreken. Als je echt verder wilt en merkt dat je ex nog steeds de romantische ruimte bezet waar je toekomstige partner toegang toe zou moeten hebben, dan is het een goed idee om de banden met je ex volledig te verbreken.
Tips om het te laten werken:
1. Geef het de tijd.
Probeer je niet te haasten in een vriendschap waar je nog niet klaar voor bent. Je hebt waarschijnlijk op zijn minst wat tijd en ruimte nodig direct na de breuk voordat je kunt gaan proberen vrienden te zijn met je ex. Er moet genoeg afstand zijn tussen de oude romantische partnerschap en de nieuwe vriendschap die je probeert op te bouwen.
2. Zorg ervoor dat je echt over elkaar heen bent.
De sleutel tot het laten werken van een vriendschap met een ex is ervoor zorgen dat jullie allebei echt over elkaar heen zijn. Let op hoe je je voelt als je bij je ex bent, is de energie geladen of gespannen? Is er een zekere aantrekkingskracht tussen jullie? Voel je een stormloop van vlinders of een golf van verdriet als je zijn naam in je sms’jes ziet verschijnen? Vervult het idee dat ze met iemand anders uitgaan je met angst? Dat zijn allemaal tekenen dat er nog gevoelens kunnen zijn.
Zorg er ook voor dat je gemengde signalen of tekenen dat je ex doet alsof hij over je heen is serieus neemt. Soms liegen mensen soms tegen hun exen – of tegen zichzelf – over hoe “OK” ze zijn met de breuk, deels omdat ze gewoon proberen het proces van verder gaan te versnellen. We willen veerkrachtig zijn, maar het is belangrijk om emotioneel eerlijk tegen onszelf te zijn over waar we echt zijn in de fases van het verwerken van een relatiebreuk.
3. Zorg ervoor dat je relatie echt anders is nu je niet meer aan het daten bent.
Veel exen maken de fout om de vriendschap te veel op de romantische relatie te laten lijken. Dit werkt meestal niet op de lange termijn.
Je vriendschap moet niet identiek zijn aan je vorige relatie. Er moeten verschillen zijn in jullie dynamiek als het gaat om hoe geΓ―ntegreerd jullie levens zijn, hoeveel jullie op elkaar vertrouwen en hoeveel intimiteit jullie delen. Als jullie relatie ongeveer hetzelfde is als voordat jullie uit elkaar gingen, zijn jullie dan echt uit elkaar gegaan? Onthoud: Relaties zonder labels zijn nog steeds relaties.
4. Ga alleen zoveel met elkaar om als goed voelt voor jullie allebei.
Vriendschappen moeten goed voelen. Er is geen reden om een vriendschap met je ex in stand te houden als het je niet echt helpt of iets positiefs toevoegt aan je leven. Als het belangrijkste gevoel dat je voelt wanneer je met je ex omgaat angst, uitputting, hartzeer of gewoon verwarring is, dan hoef je er niet mee door te gaan, alleen maar omdat het je ex is. (En een ex die steeds weer in je leven verschijnt en je tegen je zin weer in zijn baan trekt, is je aan het opjutten – en dat is reden om er gewoon helemaal mee op te houden).
5. Accepteer wanneer je meer ruimte nodig hebt.
Hoewel het zeker mogelijk is voor exen om vrienden te zijn, werkt het voor sommige mensen en sommige situaties gewoon niet.
Wees objectief over alle signalen die je opmerkt die erop wijzen dat een vriendschap niet mogelijk is. Als een van jullie of jullie allebei bijvoorbeeld jaloers worden als de ander met een nieuw iemand begint uit te gaan, dan is er misschien niet genoeg scheiding tussen de oude relatie en de vriendschap.
Het is OK om te besluiten dat je een stapje terug moet doen als je je realiseert dat het emotioneel te ingewikkeld is om een vriendschap met je ex te onderhouden. Je kunt voorzichtig uitleggen dat je graag wat meer tijd en ruimte wilt, voor nu of voor de nabije toekomst. Je kunt elkaar het beste wensen en aangeven dat je om je ex geeft, ook al benoem je je behoefte aan ruimte en beΓ«indig je de vriendschap.
En onthoud dat, zelfs als je niet actief “vrienden” blijft, je nog steeds hartelijk en aardig tegen elkaar kunt zijn – en dat ook zou moeten zijn – wanneer jullie paden elkaar kruisen. Je hoeft niet actief een vriendschap met elkaar te onderhouden om toch zorgzaam voor elkaar te zijn.