Koffie smaakt zo lekker, dat je maar amper kunt geloven dat het drankje ook goed voor je is. Maar toch blijkt dat dit stimulerende drankje eigenlijk best goed voor ons is en dat koffiebonen kopen toch niet zo slecht idee is. In dit artikel vertellen we je waarom het drinken van koffie goed is voor je hersenen, je lever, je hart en nog meer.
Het ochtendritueel van het zetten van een kopje koffie, de geur die me opfleurt voordat ik een slokje neem en natuurlijk de smaak, maken het allemaal tot mijn favoriete drankje. Naast water natuurlijk, want water is heerlijk! Als diëtist weet ik dat het prima is om met mate koffie te drinken. Het heeft veel antioxidanten en bevat weinig calorieën, maar dan moet je er natuurlijk geen room en suiker in doen. Toch voel ik me altijd een beetje schuldig als ik het drink en soms denk ik dat het gewoon te mooi is om waar te zijn dat dit een gezond drankje is.
Daarom vind ik het altijd fijn om nieuwe redenen te horen dat koffie goed is voor je gezondheid… en geloof me er zijn er genoeg! In de afgelopen decennia zijn er meer dan 18.000 onderzoeken over koffie gepubliceerd, die veel positieve effecten van dit drankje op je gezondheid hebben laten zien. Naast het feit dat ik er dol op ben, zullen deze vijf redenen me er niet van weerhouden om mijn kopje koffie te laten staan.
1. Het beschermt je hart
Mensen die met mate koffie drinken (één tot drie kopjes per dag) hebben een lager risico op het krijgen van een beroerte dan mensen die geen koffie drinken. Dit komt door de antioxidanten in koffie. Koffie bevat per portie méér antioxidanten dan bosbessen, waardoor het in Amerikaanse diëten de grootste bron van antioxidanten is. Al die antioxidanten kunnen het schadelijke effect van ontstekingen in de slagaders helpen onderdrukken. Direct na het drinken, verhoogt de koffie je bloeddruk en hartslag en op de lange termijn kan het zelfs de bloeddruk verlagen omdat dan de antioxidanten in de koffie stikstofoxide activeren, waardoor de bloedvaten verwijden.
2. Het vermindert het risico op het ontwikkelen van diabetes
Die antioxidanten (met name chlorogeenzuur en quiniden) spelen ook nog een andere rol: het verhoogt de gevoeligheid van je cellen voor insuline, wat helpt om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Volgens sommige onderzoeken hebben mensen, die elke dag vier of meer kopjes koffie drinken, een lager risico op het ontwikkelen van diabetes Type 2. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat cafeïne de verhoging van insulinegevoeligheid kan verzachten. Dus als je meerdere kopjes koffie per dag drinkt, probeer dan ook koffie met cafeïne te drinken.
3. Het is goed voor je lever
Hier is nog niet zo heel veel onderzoek naar gedaan, maar het lijkt erop dat hoe meer koffie mensen drinken, hoe kleiner de kans is dat ze cirrose en andere leverziekten ontwikkelen. Een analyse van negen onderzoeken wees uit dat een toename van twee kopjes het risico op leverkanker met 43% verminderde. Nogmaals, het zijn die antioxidanten – chlorogeenzuur en cafeïne zuren – en cafeïne die een leverontsteking kunnen voorkomen en de kankercellen kunnen afremmen.
4. Het stimuleert je hersenen
Het drinken van één tot vijf kopjes koffie per dag kan het risico op de ontwikkeling van dementie en de ziekte van Alzheimer, evenals de ziekte van Parkinson, helpen verminderen. Dit is uit verschillende onderzoeken gebleken. Die antioxidanten kunnen schade aan de hersencellen afweren en de neurotransmitters, die betrokken zijn bij de cognitieve functie, helpen om beter te werken.
5. Helpt tegen hoofdpijn en migraine
Kijk eens waar een dagelijkse dosis cafeïne nog meer goed voor is! Onderzoeken tonen aan dat 200 milligram cafeïne – ongeveer de hoeveelheid in een gemiddeld kopje koffie – hoofdpijn, inclusief migraine kan verlichten. Hoe cafeïne de hoofdpijn precies verlicht, is niet precies duidelijk. Maar wetenschappers weten wel dat cafeïne de activiteit van de hersencellen verhoogt, waardoor de omliggende bloedvaten beter samentrekken. Een theorie is dat deze vernauwing helpt om de druk, die de pijn veroorzaakt, te verlichten, zegt Robert Shapiro, M.D., Ph.D., universitair hoofddocent neurologie en directeur van de Headache Clinic aan de University of Vermont Medical School.
Conclusie
We kunnen natuurlijk niet zeggen dat er aan het drinken van koffie geen nadelen verbonden zijn. Sommige mensen zijn supergevoelig voor cafeïne en worden zenuwachtig of angstig na het drinken van koffie; gewone koffiedrinkers ontwikkelen meestal een tolerantie voor cafeïne die dit probleem oplost (maar ze hebben dan weer wel de cafeïne nodig om alert te zijn en ontwenningshoofdpijn af te weren). Koffie kan ook, vooral naarmate mensen ouder worden, de slaap verstoren. Koffie met minder cafeïne of eerder op de dag een kopje koffie drinken, kan dit effect verminderen. Ten slotte kan ongefilterde koffie (zoals die gemaakt wordt met een Franse pers) het LDL-cholesterol verhogen, dus gebruik voor de gezondheid van het hart filterkoffie.
Maar als je van koffie houdt en het goed kunt verdragen, geniet er dan van – zonder dat je schuldgevoelens hoeft te hebben.